Roladki schabowe według mojego przepisu
½ kg schabu
1 cebula
15-20 dag kapusty kiszonej
5-6 plastrów sera
2-3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
Pieprz (może być cytrynowy lub kolorowy)
Sól
Ilość składników zależna jest od tego ile roladek chcemy przygotować. Z podanych ilości można przygotować 5-6 roladek.
Wykonanie:
Schab pokroić tak jak na kotlety, rozbić. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody i pokroić. Majonez wymieszać z posiekanym na drobno czosnkiem. Cebulę drobno pokroić.Kotleciki posypać przyprawami i wysmarować majonezem. Na to kłaść kapustę, opruszyć cebulką. Na sam wierzch położyć plaster sera. Zwijać roladki. Kłaść do naczynia żaroodpornego posmarowanego wcześniej masłem lub margaryną. Podczas pieczenia podlewać wodą, aby się nie przypaliło. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godz. – 1 godz. 10 min. (do zrumienienia). Z wody pozostałej od odpiekania można przyrządzić sos. Jak go zrobić znajdziecie na: http://przepisybabci.blog.pl/2014/05/13/moj-przepis-na-roladki-z-kurczka/
Smacznego !!!