Roladki schabowe nadziewane mięsem mielonym

Do przygotowania 10 porcji roladek będziemy potrzebować 10 kotletów schabowych oraz 0,5 kg mięsa mielonego.

 roladki schabowe2

Mięso mielone:

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

2 jajka

1 cebula

Garść świeżej kapusty kiszonej

1 bułka

5 łyzek mleka

Przyprawa do mięsa mielonego

Pieprz

Majeranek

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie z mlekiem. Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

 

Schabowe:

Składniki:roladki schabowe21

10 sztuk kotletów schabowych

Pieprz

Sól

 

Wykonanie:

Schabowe cienko rozbić. Posypać przyprawami.

 

Wykończenie:

1 mały słoik majonezu

 roladki schabowe22

Przygotowane kotlety schabowe posmarować majonezem. Na to nakładać mięso mielone jak na powyższym zdjęciu. Zwijać roladki.

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, podlewając co jakiś czas wodą. Na końcu wyjąć gotowe roladki, zlać powstały w czasie pieczenia sos do małego garnka i zagęścić mąką, tak ja w poprzednich przepisach, np.  http://przepisybabci.blog.pl/2014/05/13/moj-przepis-na-roladki-z-kurczka/

 

Smacznego ;).