Rolada kakaowa z kremem kawowym
Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszną roladę z kremem kawowym. W sam raz do porannej kawki, a potem kolejnej i kolejnej. Po prostu nie można się jej oprzeć jest tak smaczna 🙂

Biszkopt
Składniki:
5 jajek
¾ szklanki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mączki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
- Następnie cały czas ubijając dodać żółtka. Dodać olej i chwilkę ubijać.
- Na koniec dodać mąkę, mączkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wielkości 33cm x 38cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 13 minut.
- Po upieczeniu biszkopt przełożyć na papier do pieczenia posypany kakao. Zwinąć w roladę.



Krem
Składniki:
150 ml wody
2 łyżki kawy naturalnej mielonej
1 ½ łyżki żelatyny
½ litra śmietany słodkiej 36%
1 tabliczka czekolady mlecznej
200 g marmolady z malin lub innej
Wykonanie:
- Kawę zaparzyć wodą (150 ml).
- Przelać gorącą przez sitko (odcedzić fusy).
- Wsypać żelatynę, dobrze rozpuścić. Wstawić na chwilę do zimnej wody.
- Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami nieubitej śmietany.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Śmietanę łączyć (dodając partiami) z letnią czekoladą
- Na koniec wlewać partiami wystudzoną (gęstniejącą) kawę z żelatyną.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ można pobrać przepis 🙂
Super! Uwielbiam wszystko co kawowe ;d
To tak jak ja 😉 . Pozdrawiam 🙂