Zdrowe frytki, czyli frytki fit

Sama nazwa na to nie wskazuje, ale są naprawdę smaczne. Smakowały wszystkim, a są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają trochę czasu.

 

Składniki:

5 średnich ziemniaków

125 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)

Pieprz czarny grubo mielony

Sól

Papryka słodka mielona

Kurkuma

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia.

Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.

Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy wycisnąć podłużne paski.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Frytek podczas pieczenia nie trzeba przewracać.

Smacznego!!!

Wydruk przepisu
Zdrowe frytki, czyli frytki fit
Sama nazwa na to nie wskazuje, ale są naprawdę smaczne. Smakowały wszystkim, a są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają trochę czasu.
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
  3. Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy wycisnąć podłużne paski.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Frytek podczas pieczenia nie trzeba przewracać. Można piec na raz dwie blachy.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!