Zdrowe frytki, czyli frytki fit
Sama nazwa na to nie wskazuje, ale są naprawdę smaczne. Smakowały wszystkim, a są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają trochę czasu.
Składniki:
5 średnich ziemniaków
125 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
Pieprz czarny grubo mielony
Sól
Papryka słodka mielona
Kurkuma
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia.
Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy wycisnąć podłużne paski.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Frytek podczas pieczenia nie trzeba przewracać.
Smacznego!!!

Czas przygotowania | 45 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
- 5 średnich ziemniaków
- 125 g gęstego jogurtu naturalnego może być grecki
- Pieprz czarny grubo mielony
- Sól
- Papryka słodka mielona
- Kurkuma
- 2 ząbki czosnku
Składniki
|
![]() |
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia.
- Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.
- Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy wycisnąć podłużne paski.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Frytek podczas pieczenia nie trzeba przewracać. Można piec na raz dwie blachy.
Smacznego!!!
Ciekawy sposób. 😉