Tradycyjna szarlotka mojej Babci
Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na pyszną, kruchą szarlotkę. Jest smaczna nawet na drugi dzień. Polecam
Porcje Czas przygotowania
20porcji 30minut
Czas gotowania
50minut
Porcje Czas przygotowania
20porcji 30minut
Czas gotowania
50minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie:
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać śmietanę, cukier brązowy, margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na spód w blaszce.
  4. Z drugiej części ciasta uformować cienkie paski. Rozłożyć je na jabłkach.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  6. Smacznego!!!