Tradycyjna szarlotka mojej Babci
Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na pyszną, kruchą szarlotkę. Jest smaczna nawet na drugi dzień. Polecam 🙂

Składniki:
4 szklanki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ kostki margaryny
1½ kg jabłek (tj.ok.10 jabłek)
Cynamon
Sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać śmietanę, cukier brązowy, margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na spód w blaszce.

Z drugiej części ciasta uformować cienkie paski. Rozłożyć je na jabłkach.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Klikajac poniżej w symbol drukarki można wydrukować przepis!!!

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Porcje |
porcji
|
- Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki kostki margaryny
- 1 i 1/2 kg jabłek tj.ok.10 jabłek
- Cynamon
- Sok z ½ cytryny
Składniki
|
![]() |
- Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać śmietanę, cukier brązowy, margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na spód w blaszce.
- Z drugiej części ciasta uformować cienkie paski. Rozłożyć je na jabłkach.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!!!