Tradycyjna szarlotka mojej Babci

Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na pyszną, kruchą szarlotkę. Jest smaczna nawet na drugi dzień. Polecam 🙂

Składniki:

4 szklanki mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 szklanka cukru brązowego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ kostki margaryny

1½ kg jabłek (tj.ok.10 jabłek)

Cynamon

Sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać śmietanę, cukier brązowy, margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na spód w blaszce.

Z drugiej części ciasta uformować cienkie paski. Rozłożyć je na jabłkach.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Klikajac poniżej w symbol drukarki można wydrukować przepis!!!

Wydruk przepisu
Tradycyjna szarlotka mojej Babci
Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na pyszną, kruchą szarlotkę. Jest smaczna nawet na drugi dzień. Polecam
Dania Ciasta
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Dania Ciasta
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie:
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać śmietanę, cukier brązowy, margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na spód w blaszce.
  4. Z drugiej części ciasta uformować cienkie paski. Rozłożyć je na jabłkach.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  6. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *