Szynka w kapuście kiszonej

Soczysta, mięciutka i pełna ziołowego aromatu szynka zapiekana w kapuście kiszonej z pomidorami. Doskonała na rodzinny obiad. Polecam 🙂

Składniki:

500 g mięsa z szynki

300 g kapusty kiszonej

400 g pomidorów krojonych (mogą być z puszki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki wody

Garść natki pietruszki

Przyprawy: Sól, pieprz cytrynowy, pieprz Cayenne (chili), papryka słodka mielona, kurkuma, bazylia suszona, liść laurowy, ziele angielskie.



Wykonanie:

Szynkę podzielić na 4-5 plastrów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami(solą, pieprzem cytrynowym, chili, papryką, kurkumą, bazylią) i cebulą pokrojoną w kostkę.

Dodać pomidory, kapustę razem z sokiem, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę oraz ziele angielskie i liść laurowy.

Wymieszać łyżką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze około 50-60 minut. W razie potrzeby podlać wodą i przemieszać. Uwaga: pilnować podczas pieczenia, abyśmy nie spalili dania 😉



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Szynka w kapuście kiszonej
Kuchnia Polska
Porcje
Składniki
Kuchnia Polska
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Szynkę podzielić na 4-5 plastrów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawami(solą, pieprzem cytrynowym, chili, papryką, kurkumą, bazylią) i cebulą pokrojoną w kostkę.
  2. Dodać pomidory, kapustę razem z sokiem, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszać łyżką.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Następnie skręcić temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 50-60 minut. W razie potrzeby podlać wodą i przemieszać. Uwaga: pilnować podczas pieczenia, abyśmy nie spalili dania 
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *