Szybkie, tanie i smaczne ptasie mleczko
To bardzo stary przepis. Takie ptasie mleczko robiła też moja Babcia. Jest niedrogie, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim smaczne.

Składniki:
800 g zsiadłego mleka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
3 ½ łyżki żelatyny (Gellwe bez namaczania)
1 ½ szklanki gotowanej wody
1 galaretka truskawkowa
Truskawki
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody. Truskawki umyć i przeciąć na połowę. Zsiadłe mleko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodać lekko ciepłą żelatynę i delikatnie utrzeć. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na ok. ½ godziny do lodówki.

Po tym czasie ułożyć na ptasim mleczku truskawki i zalać galaretką.

Wstawić na ok. 1 ½ godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Porcje |
porcji
|
- 800 g zsiadłego mleka
- ½ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 ½ łyżki żelatyny Gellwe bez namaczania
- 1 ½ szklanki gotowanej wody
- 1 galaretka truskawkowa
- Truskawki
Składniki
|
![]() |
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gotowanej wody.
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gotowanej wody.
- Truskawki umyć i przeciąć na połowę.
- Zsiadłe mleko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać lekko ciepłą żelatynę i delikatnie utrzeć. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na ok. ½ godziny do lodówki.
- Po tym czasie ułożyć na ptasim mleczku truskawki i zalać galaretką. Wstawić na ok. 1 ½ godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!