Szybkie i tanie ciasto owocowe w nowej wersji

Postanowiłam przerobić trochę ten stary przepis mojej Babci. Zamieniałam cukier biały na brązowy i dodałam kruszonkę też na cukrze brązowym. Postanowiłam też wykorzystać owoce sezonowe, tym razem agrest. Myślę, że będzie Wam smakowało to ciasto. Jeśli wolicie tradycyjną wersje mojej Babci zapraszam na: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/04/17/szybkie-ciasto-owocowe/

Witajcie,

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej typ 450

200 g kwaśnej śmietany 18%

¾ szklanki cukru brązowego

1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu

2 jajka

1-2 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka esencji pomarańczowej

Owoce – ja tym razem dałam agrest

Składniki na kruszonkę:

50 g masła

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetker)

1 budyń śmietankowy

2 łyżki mąki tortowej



Wykonanie:

Zagnieść kruszonkę z wyżej wymienionych składników. Agrest obrać i opłukać, pozostawić na sitku, aby woda ściekła. Jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem z cynamonem.

Dodać śmietanę, olej i esencję pomarańczową, ucierać przez chwilę. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Dobrze utrzeć.

Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypać owocami, a następnie kruszonką.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Szybkie i tanie ciasto owocowe w nowej wersji
Sposób przygotowania
  1. Zagnieść kruszonkę z wyżej wymienionych składników. Agrest obrać i opłukać, pozostawić na sitko, aby woda ściekła.
  2. Jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem z cynamonem.
  3. Dodać śmietanę, olej i esencję pomarańczową, ucierać przez chwilę.
  4. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Dobrze utrzeć.
  5. Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posypać owocami, a następnie kruszonką.
  7. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *