Szybkie i tanie ciasto owocowe w nowej wersji
Postanowiłam przerobić trochę ten stary przepis mojej Babci. Zamieniałam cukier biały na brązowy i dodałam kruszonkę też na cukrze brązowym. Postanowiłam też wykorzystać owoce sezonowe, tym razem agrest. Myślę, że będzie Wam smakowało to ciasto. Jeśli wolicie tradycyjną wersje mojej Babci zapraszam na: http://www.przepisybabci.com.pl/2014/04/17/szybkie-ciasto-owocowe/
Witajcie,

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej typ 450
200 g kwaśnej śmietany 18%
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu
2 jajka
1-2 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
Owoce – ja tym razem dałam agrest
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetker)
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki tortowej
Wykonanie:
Zagnieść kruszonkę z wyżej wymienionych składników. Agrest obrać i opłukać, pozostawić na sitku, aby woda ściekła. Jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem z cynamonem.

Dodać śmietanę, olej i esencję pomarańczową, ucierać przez chwilę. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Dobrze utrzeć.

Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Posypać owocami, a następnie kruszonką.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 40-45 minut |
Porcje |
porcji
|
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej typ 450
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- ¾ szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu
- 2 jajka
- 1-2 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- Owoce – ja tym razem dałam agrest
- Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu Dr. Oetker
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki tortowej
Składniki
|
![]() |
- Zagnieść kruszonkę z wyżej wymienionych składników. Agrest obrać i opłukać, pozostawić na sitko, aby woda ściekła.
- Jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem z cynamonem.
- Dodać śmietanę, olej i esencję pomarańczową, ucierać przez chwilę.
- Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko. Dobrze utrzeć.
- Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posypać owocami, a następnie kruszonką.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 40-45 minut.
Smacznego!!!