Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko)

To bardzo szybkie, proste i smaczne danie do przygotowania, jeśli mamy pod ręką do wykorzystania jakąś mieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia.
Składniki:
300 g schabu
Sól
Pieprz cytrynowy
Papryka słodka mielona
Czosnek niedźwiedzi suszony
Bazylia suszona
200 g mrożonej mieszanki warzywnej, np. na zupę jarzynową
2-3 łyżeczki masła
Wykonanie:
Schab podzielić na 3 plastry. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać przyprawami. Mieszankę warzywną rozsypać po bokach naczynia. Na wierzch schabu oraz warzyw rozłożyć masło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 65-70 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić dwa razy i podlać szklanką wody. Po upieczeniu można zrobić sos.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 70 minut |
Porcje |
porcje
|
- 300 g schabu
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Papryka słodka mielona
- Czosnek niedźwiedzi suszony
- Bazylia suszona
- 200 g mrożonej mieszanki warzywnej np. na zupę jarzynową
- 2-3 łyżeczki masła
Składniki
|
![]() |
- Schab podzielić na 3 plastry.
- Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Posypać przyprawami.
- Mieszankę warzywną rozsypać po bokach naczynia.
- Na wierzch schabu oraz warzyw rozłożyć masło.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 65-70 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić dwa razy i podlać szklanką wody.
- Po upieczeniu można zrobić sos.
Smacznego!!!