Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką

Mniam, mniam …

Składniki:

400 g – 500 g schabu

1 czerwona papryka

1 cebula

2 marchwie

80 g korzenia selera

½ korzenia pietruszki

50 g korzenia pora

500 g przecieru pomidorowego z kartonika

Sól

Pieprz cytrynowy

Pieprz Cayenne

Bazylia suszona

Papryka słodka mielona

Kurkuma

Czosnek niedźwiedzi suszony

Wykonanie:

Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę, por oraz paprykę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na cienkie plastry.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw.

Położyć plastry schabu. Posypać przyprawami.

Na wierzch położyć drugą część warzyw. Zalać przecierem pomidorowym z kartonika.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody.

Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami.

Klikając poniżej w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Smacznego!!

Wydruk przepisu
Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką
Sposób przygotowania
  1. Schab pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę, por oraz paprykę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na cienkie plastry.
  2. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw.
  3. Położyć plastry schabu. Posypać przyprawami.
  4. Na wierzch położyć drugą część warzyw. Zalać przecierem pomidorowym z kartonika.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody.
  6. Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *