Schabowy po chłopsku w nowoczesnym wydaniu – wersja II

Dzisiaj polecam Wam pysznego schabowego z domową bułką tartą. Może zastanawiacie się jak robię bułkę tartą? Otóż kawałki domowego chleba lub domowe bułki suszę w piekarniku (nastawianym na 170 stopni C). Po wysuszeniu odstawiam do ostygnięcia, a następnie rozdrabniam w rozdrabniaczu (tzw.chopperze). Ewentualnie możecie też wysuszyć „kupne” bułki lub chleb, ale domowe bez porównania. Choć i taka bułka jest lepsza od tej sklepowej, zwróćcie uwagę przy kupowaniu takiej bułki na jej skład 😉

Składniki:

Ok. 400 g schabu bez kości

4 czubate łyżeczki musztardy rosyjskiej

Sól

Pieprz cytrynowy mielony

Papryka słodka mielona

Czosnek niedźwiedzi suszony

Bazylia suszona

1 cebula

Mąka tortowa

2-3 jajka

Bułka tarta

Olej rzepakowy



Wykonanie:

Schab podzielić na 4-5 kawałków. Rozbić. Posypać przyprawami i posmarować musztardą.

Obtoczyć w mące, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.

Podsmażyć na patelni, na oleju rzepakowym, z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 – 30 minut. Podawać według uznania. Taki schabowy jest kruchy i smaczny.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Schabowy po chłopsku w nowoczesnym wydaniu – wersja II
Sposób przygotowania
  1. Schab podzielić na 4-5 kawałków. Rozbić.
  2. Posypać przyprawami i posmarować musztardą.
  3. Obtoczyć w mące, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  4. Podsmażyć na patelni, na oleju rzepakowym, z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 - 30 minut. Podawać według uznania. Taki schabowy jest kruchy i smaczny.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *