Schabowy po chłopsku w nowoczesnym wydaniu – wersja II
Dzisiaj polecam Wam pysznego schabowego z domową bułką tartą. Może zastanawiacie się jak robię bułkę tartą? Otóż kawałki domowego chleba lub domowe bułki suszę w piekarniku (nastawianym na 170 stopni C). Po wysuszeniu odstawiam do ostygnięcia, a następnie rozdrabniam w rozdrabniaczu (tzw.chopperze). Ewentualnie możecie też wysuszyć „kupne” bułki lub chleb, ale domowe bez porównania. Choć i taka bułka jest lepsza od tej sklepowej, zwróćcie uwagę przy kupowaniu takiej bułki na jej skład 😉

Składniki:
Ok. 400 g schabu bez kości
4 czubate łyżeczki musztardy rosyjskiej
Sól
Pieprz cytrynowy mielony
Papryka słodka mielona
Czosnek niedźwiedzi suszony
Bazylia suszona
1 cebula
Mąka tortowa
2-3 jajka
Bułka tarta
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Schab podzielić na 4-5 kawałków. Rozbić. Posypać przyprawami i posmarować musztardą.


Obtoczyć w mące, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.


Podsmażyć na patelni, na oleju rzepakowym, z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 – 30 minut. Podawać według uznania. Taki schabowy jest kruchy i smaczny.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Porcje |
porcje
|
|
![]() |
- Schab podzielić na 4-5 kawałków. Rozbić.
- Posypać przyprawami i posmarować musztardą.
- Obtoczyć w mące, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Podsmażyć na patelni, na oleju rzepakowym, z cebulką po 2-3 minuty z każdej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 - 30 minut. Podawać według uznania. Taki schabowy jest kruchy i smaczny.
Smacznego!!!
Interesujący sposób na schab
Dziękuję. Pozdrawiam 🙂