Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji

Pyszny, chrupiący i kruchy.

Składniki:

300 g schabu bez kości

4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki

2 ząbki czosnku

3 plastry sera tylżyckiego lub innego

Sól

Pieprz cytrynowy

Papryka słodka mielona

Bazylia suszona

1 sucha bułka

Ziarna słonecznika

Ziarna sezamu

Mąka tortowa

2 jajka

1 cebula

Olej rzepakowy


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Wykonanie:

Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami.

Położyć plaster sera.

Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać.

Jajka ubić. Na duży talerz wysypać trochę mąki. Gotowy schab najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Cebulę obrać, opłukać i podzielić na 4 części. Podsmażać na oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Do smażenia dodaję cebulę. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Pododawać według uznania. Ja podałam z ziemniaczkami i fasolką szparagową.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Schabowy po chłopsku w nowoczesnej wersji
Pyszny, chrupiący i kruchy.
Sposób przygotowania
  1. Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster sera. Ja miałam wysuszoną bułkę domowej roboty (uważam, że taka jest najlepsza). Bułkę z ziarnami słonecznika (ok.3 łyżek) zmielić w chopperze. Wysypać na głęboki talerz, dosypać 2-3 łyżki ziaren sezamu i wymieszać. Jajka ubić. Na duży talerz wysypać trochę mąki. Gotowy schab najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Cebulę obrać, opłukać i podzielić na 4 części. Podsmażać na oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Do smażenia dodaję cebulę. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Pododawać według uznania. Ja podałam z ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *