Schab na kanapki lub obiad w pysznej marynacie

Witajcie,

Dzisiaj podaję Wam przepis, który możecie wykorzystać na dwa sposoby. Możecie przygotować według przepisu mięso na obiad lub na kanapki. Decyzja należy do Was. Zapewniam Was, że nie pożałujecie, ponieważ mięso przyrządzone w tej marynacie smakuje obłędnie.

Składniki:

600g-700g schabu bez kości

30 g masła

2 łyżki musztardy rosyjskiej

2 łyżki miody lipowego

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

½ – 1 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej (słodkiej)

1 łyżeczka kurkumy

1 – 2 łyżeczki bazylii suszonej

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego



Wykonanie:

Schab umyć. Podzielić na połowę. Jedną część zostawić w całości (do krojenia na kanapki), a drugą podzielić na trzy części (na danie obiadowe).  Z przypraw oraz masła, musztardy i miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ugnieść widelcem.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso posmarować marynatą. Wlać ok. 1 szklanki wody.

Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 170 stopni. Mięso na obiad pieczemy 70 minut i wykładamy. W trakcie pieczenia podlewać wodą.

Natomiast to na kanapki pieczemy jeszcze 20 – 25 minut dłużej i zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku (na ok. 1 godz.). Jeśli zajdzie potrzeba, w trakcie pieczenia, podlać wodą.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Schab na kanapki lub obiad w pysznej marynacie
Sposób przygotowania
  1. Schab umyć. Podzielić na połowę. Jedną część zostawić w całości (do krojenia na kanapki), a drugą podzielić na trzy części (na danie obiadowe).
  2. Z przypraw oraz masła, musztardy i miodu, czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ugnieść widelcem.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso posmarować marynatą. Wlać ok. 1 szklanki wody. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 170 stopni.
  4. Mięso na obiad pieczemy 70 minut i wykładamy. W trakcie pieczenia podlewać wodą.
  5. Natomiast to na kanapki pieczemy jeszcze 20 – 25 minut dłużej i zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku (na ok. 1 godz.). Jeśli zajdzie potrzeba, w trakcie pieczenia podlewać wodą.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *