Roladki schabowe w nowoczesnej wersji

Pyszne roladki z pieczarkami i koncentratem Pudliszki. To aromatyczne i sycące danie.

Składniki:

300 g schabu bez kości

3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki

150 g pieczarek

2 średnie cebule

Sól

Pieprz cytrynowy

Papryka słodka mielona

Kurkuma

Bazylia

Czosnek niedźwiedzi suszony

Bazylia suszona

4-5 łyżek oleju rzepakowego


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Wykonanie:

Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować). 1 cebule pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju. Mogą już być przygotowane tak wcześniej i zamrożone. Ja takich użyłam wcześniej je rozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią).

Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon.



Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę i położyć masło, trochę na mięso, trochę na cebulę.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut podlewając wodą i obracając mięso. Ja pierwszy raz obróciłam i podlałam mięso wodą po 30 minutach, następnie po 20 i piekłam jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu można przygotować sos: do szklanki wlać wodę do 1/3 wysokości. Dodać 1 ½ łyżki mąki, dobrze wymieszać, np. widełką od miksera. Mięso wyłożyć z naczynia żaroodpornego, zlać sos z pieczenia do małego garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, trochę gorczycy w ziarnach. Zagotować i zaklepać przygotowaną wcześniej mąką z wodą.

Podawać według uznania, np. z kaszą czy ziemniaczkami.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Roladki schabowe w nowoczesnej wersji
Sposób przygotowania
  1. Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować). 1 cebule pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju. Mogą już być przygotowane tak wcześniej i zamrożone. Ja takich użyłam wcześniej je rozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią). Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę i położyć masło, trochę na mięso, trochę na cebulę. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut podlewając wodą i obracając mięso. Ja pierwszy raz obróciłam i podlałam mięso wodą po 30 minutach, następnie po 20 i piekłam jeszcze 10 minut.
  2. Po upieczeniu można przygotować sos: do szklanki wlać wodę do 1/3 wysokości. Dodać 1 ½ łyżki mąki, dobrze wymieszać, np. widełką od miksera. Mięso wyłożyć z naczynia żaroodpornego, zlać sos z pieczenia do małego garnka. Zagotować i zaklepać przygotowaną wcześniej mąką z wodą.
  3. Podawać według uznania, np. z kaszą czy ziemniaczkami.
Pozostałe informacje

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *