Roladki schabowe w nowoczesnej wersji
Pyszne roladki z pieczarkami i koncentratem Pudliszki. To aromatyczne i sycące danie.

Składniki:
300 g schabu bez kości
3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki
150 g pieczarek
2 średnie cebule
Sól
Pieprz cytrynowy
Papryka słodka mielona
Kurkuma
Bazylia
Czosnek niedźwiedzi suszony
Bazylia suszona
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować). 1 cebule pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju. Mogą już być przygotowane tak wcześniej i zamrożone. Ja takich użyłam wcześniej je rozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią).

Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę i położyć masło, trochę na mięso, trochę na cebulę.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut podlewając wodą i obracając mięso. Ja pierwszy raz obróciłam i podlałam mięso wodą po 30 minutach, następnie po 20 i piekłam jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu można przygotować sos: do szklanki wlać wodę do 1/3 wysokości. Dodać 1 ½ łyżki mąki, dobrze wymieszać, np. widełką od miksera. Mięso wyłożyć z naczynia żaroodpornego, zlać sos z pieczenia do małego garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, trochę gorczycy w ziarnach. Zagotować i zaklepać przygotowaną wcześniej mąką z wodą.

Podawać według uznania, np. z kaszą czy ziemniaczkami.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂
- Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować). 1 cebule pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażyć na oleju. Mogą już być przygotowane tak wcześniej i zamrożone. Ja takich użyłam wcześniej je rozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią). Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę i położyć masło, trochę na mięso, trochę na cebulę. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut podlewając wodą i obracając mięso. Ja pierwszy raz obróciłam i podlałam mięso wodą po 30 minutach, następnie po 20 i piekłam jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu można przygotować sos: do szklanki wlać wodę do 1/3 wysokości. Dodać 1 ½ łyżki mąki, dobrze wymieszać, np. widełką od miksera. Mięso wyłożyć z naczynia żaroodpornego, zlać sos z pieczenia do małego garnka. Zagotować i zaklepać przygotowaną wcześniej mąką z wodą.
- Podawać według uznania, np. z kaszą czy ziemniaczkami.
Smacznego!!