Rolada mocno czekoladowa „Zebra”

Pyszna rolada dla smakoszy czekolady. Jej smak zasługuje na szóstkę z plusem. Polecam!!!

Składniki na ciasto:

5 jajek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5 łyżek mąki kokosowej

¾ szklanki cukru kryształ

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżeczki kakao

Szczypta soli

Składniki na krem:

400 ml słodkiej śmietany min. 30%

150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo:

1 pomarańcza

1 duża garść rodzynek



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka i utrzeć mikserem. Następnie dodać mąkę kokosową oraz przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać łyżką. Blachę wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do rękawa cukierniczego około 10 łyżek ciasta i zrobić esy floresy na blaszce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 4 minuty.

Do pozostałej części ciasta dodać kakao przesiane przez sitko i wymieszać łyżką. Wyjąć ciasto z piekarnika i wlać na nie ciasto czekoladowe. W miarę możliwości rozprowadzić równomiernie na blasze. Piec jeszcze 13 minut.

Wyjąć z piekarnika. Odkleić ciasto od papieru i zwinąć z tym samym papierem w rulon (niezbyt ściśle), tak aby esy floresy były po zewnętrznej stronie. Odstawić do ostygnięcia.

Rodzynki zalać gotowaną wodą. Pomarańcze wyfiletować.

Krótko przed przełożeniem przygotować krem. 100 ml śmietany wlać do garnuszka z połamaną czekoladą i rozpuścić w kąpieli wodnej. W razie gdybyście widzieli, ze czekolada się ścina (warzy się) należy dodać 2 łyżki śmietany (nawet już ubitej) i wszystko się unormuje. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę do ubitej śmietany i miksować na bardzo małych obrotach (1). Nie miksować za długo tylko do wymieszania się składników.

Z rodzynek zlać wodę.

Rozwinąć roladę nałożyć krem i rozprowadzić równomiernie. Położyć pomarańcze, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon.

Odstawić na min. 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc. Krem jest najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Rolada mocno czekoladowa „Zebra”
Sposób przygotowania
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubijając partiami dodawać cukier. Dodać żółtka i utrzeć mikserem. Następnie dodać mąkę kokosową oraz przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać łyżką. Blachę wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do rękawa cukierniczego około 10 łyżek ciasta i zrobić esy floresy na blaszce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 4 minuty. Do pozostałej części ciasta dodać kakao przesiane przez sitko i wymieszać łyżką. Wyjąć ciasto z piekarnika i wlać na nie ciasto czekoladowe. W miarę możliwości rozprowadzić równomiernie na blasze. Piec jeszcze 13 minut. Wyjąć z piekarnika. Odkleić ciasto od papieru i zwinąć z tym samym papierem w rulon (niezbyt ściśle), tak aby esy floresy były po zewnętrznej stronie. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Rodzynki zalać gotowaną wodą. Pomarańcze wyfiletować.
  3. Krótko przed przełożeniem przygotować krem. 100 ml śmietany wlać do garnuszka z połamaną czekoladą i rozpuścić w kąpieli wodnej. W razie gdybyście widzieli, ze czekolada się ścina (warzy się) należy dodać 2 łyżki śmietany (nawet już ubitej) i wszystko się unormuje. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę do ubitej śmietany i miksować na bardzo małych obrotach (1). Nie miksować za długo tylko do wymieszania się składników.
  4. Z rodzynek zlać wodę.
  5. Rozwinąć roladę nałożyć krem i rozprowadzić równomiernie. Położyć pomarańcze, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Odstawić na min. 12 godzin do lodówki, najlepiej na noc. Krem jest najlepszy na drugi, a nawet trzeci dzień. Przechowywać w lodówce.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *