Rogale Babuni
To rogaliki według bardzo starego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są pyszne nawet na drugi dzień. Gorąco polecam!!!

Składniki:
Ok. 900 g mąki luksusowej
400 g masła o temperaturze pokojowej
15 dag drożdży
4 łyżki cukru
12 łyżek mleka 3,2 %
2 jajka
Szczypta soli
Ok. 400 g marmolady (ja użyłam domową z malin)
Wykonanie:
Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką.

Włożyć do dużego garnka z wodą.

Poczekać aż wypłynie do góry (ok.15 – 20 minut).

Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki.

Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.

Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także czekoladą lub budyniem. Piec w piekarniku z termoobiegiem 15 minut.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
sztuk
|
- Ok. 900g mąki luksusowej
- 400 g masła o temperaturze pokojowej
- 15 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 12 łyżek mleka 3.2%
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Ok. 400g marmolady ja użyłam domową z malin
Składniki
|
![]() |
- Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
- Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka z wodą. Poczekać aż wypłynie do góry (ok.15 – 20 minut).
- Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki.
- Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.
- Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także czekoladą lub budyniem. Piec w piekarniku z termoobiegiem 15 minut.
Smacznego!!!