Rogale Babuni

To rogaliki według bardzo starego przepisu, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia. Są pyszne nawet na drugi dzień. Gorąco polecam!!!

Składniki:

Ok. 900 g mąki luksusowej

400 g masła o temperaturze pokojowej

15 dag drożdży

4 łyżki cukru

12 łyżek mleka 3,2 %

2 jajka

Szczypta soli

Ok. 400 g marmolady (ja użyłam domową z malin)



Wykonanie:

Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką.

Włożyć do dużego garnka z wodą.

Poczekać aż wypłynie do góry (ok.15 – 20 minut).

Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki.

Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.

Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także czekoladą lub budyniem. Piec w piekarniku z termoobiegiem 15 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Rogale Babuni
Dania Ciasteczka
Kuchnia Angielska, Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Dania Ciasteczka
Kuchnia Angielska, Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
sztuk
Sposób przygotowania
  1. Wsypać do miski ok. 700 g maki. Dodać posiekane masło i szczyptę soli. Drożdże, cukier i mleko rozpuścić delikatnie podgrzewając. Wlać do mąki, dodać jajka i zagnieść. Wszystko dobrze wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypywać mąką tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
  2. Uformować kulę, zawinąć w ściereczką. Włożyć do dużego garnka z wodą. Poczekać aż wypłynie do góry (ok.15 – 20 minut).
  3. Gotowe ciasto podzielić na trzy kule. Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki.
  4. Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.
  5. Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także czekoladą lub budyniem. Piec w piekarniku z termoobiegiem 15 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *