Pyszny pasztet z soczewicy
Czas przygotowania
30minut
Czas gotowania
70minut
Czas przygotowania
30minut
Czas gotowania
70minut
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wsypać soczewicę i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Gotować ok.13 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Szczególnie uważać pod koniec gotowania, ponieważ soczewica i kasza wciągną cały płyn. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
  2. Marchewkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę oraz por obrać i pokroić w kostkę.
  4. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok.5-6 łyżek). Minutę przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
  5. W misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką.
  6. Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut.
  7. Po upieczeniu ostudzić.
  8. Smacznego!!!