Pyszny pasztet z soczewicy

Dzisiaj polecam Wam pyszny pasztet z czerwonej soczewicy. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. To bogate źródło ważnego dla serca potasu, dlatego zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Dzięki zawartości kwasu foliowego pomocna jest w trakcie leczenia anemii oraz niezbędna dla kobiet w ciąży. Ze względu na dużą zawartość białka może być alternatywą dla mięsa. Po więcej informacji zapraszam na: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy-aa-2BfU-57vA-9i38.html 

Składniki:

230 g czerwonej soczewicy

100 g kaszy jaglanej

2 marchewki

100 g selera

40 g białej części pora

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej

¾ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego

1 jajko

½ szklanki zimnej wody

Olej rzepakowy do podsmażenia warzyw

Wykonanie:

Do garnka wsypać soczewicę i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Gotować ok.13 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Szczególnie uważać pod koniec gotowania, ponieważ soczewica i kasza wciągną cały płyn. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.

Marchewkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę oraz por obrać i pokroić w kostkę.

Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok.5-6 łyżek). Minutę przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić do ostygnięcia.

W misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką.

Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut.

Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!!!

Poniżej klikając na motyw drukarki można wydrukować przepis 😉

Wydruk przepisu
Pyszny pasztet z soczewicy
Sposób przygotowania
  1. Do garnka wsypać soczewicę i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Gotować ok.13 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Szczególnie uważać pod koniec gotowania, ponieważ soczewica i kasza wciągną cały płyn. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
  2. Marchewkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę oraz por obrać i pokroić w kostkę.
  4. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok.5-6 łyżek). Minutę przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
  5. W misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką.
  6. Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut.
  7. Po upieczeniu ostudzić.
  8. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *