Pyszny pasztet z soczewicy
Dzisiaj polecam Wam pyszny pasztet z czerwonej soczewicy. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. To bogate źródło ważnego dla serca potasu, dlatego zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Dzięki zawartości kwasu foliowego pomocna jest w trakcie leczenia anemii oraz niezbędna dla kobiet w ciąży. Ze względu na dużą zawartość białka może być alternatywą dla mięsa. Po więcej informacji zapraszam na: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy-aa-2BfU-57vA-9i38.html
Składniki:
230 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
2 marchewki
100 g selera
40 g białej części pora
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
¾ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
1 jajko
½ szklanki zimnej wody
Olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
Wykonanie:
Do garnka wsypać soczewicę i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Gotować ok.13 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Szczególnie uważać pod koniec gotowania, ponieważ soczewica i kasza wciągną cały płyn. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
Marchewkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz por obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok.5-6 łyżek). Minutę przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
W misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką.
Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!!!
Poniżej klikając na motyw drukarki można wydrukować przepis 😉

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 70 minut |
Porcje |
|
- 230 g czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 100 g selera
- 40 g białej części pora
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki zimnej wody
- Olej rzepakowy do podsmażenia warzyw
Składniki
|
![]() |
- Do garnka wsypać soczewicę i kaszę. Dodać łyżeczkę soli i zalać 5 szklankami wody. Zagotować. Gotować ok.13 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Szczególnie uważać pod koniec gotowania, ponieważ soczewica i kasza wciągną cały płyn. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
- Marchewkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę oraz por obrać i pokroić w kostkę.
- Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (ok.5-6 łyżek). Minutę przed końcem smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką.
- Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut.
- Po upieczeniu ostudzić.
- Smacznego!!!