Pyszne kotleciki z piersi indyka

To smaczne kotleciki z filetu indyka. Można się nimi zajadać na okrągło. Polecam!!!

Składniki:

400 g filetu z indyka

150 g pieczarek

100 g sera żółtego

2 garście natki pietruszki

1 mała cebula

1 jajko

Sól

Pieprz cytrynowy

Papryka czerwona słodka mielona

Kurkuma

Bazylia suszona

Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy



Wykonanie:

Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski.

Dobrze wyrobić.

Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Podsmażać na patelni na oleju po około 2 minuty z każdej strony.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Pyszne kotleciki z piersi indyka
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Sposób przygotowania
  1. Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach.
  3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
  5. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski.
  6. Dobrze wyrobić.
  7. Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
  8. Podsmażać na patelni na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  9. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *