Pyszne kotleciki z piersi indyka
To smaczne kotleciki z filetu indyka. Można się nimi zajadać na okrągło. Polecam!!!

Składniki:
400 g filetu z indyka
150 g pieczarek
100 g sera żółtego
2 garście natki pietruszki
1 mała cebula
1 jajko
Sól
Pieprz cytrynowy
Papryka czerwona słodka mielona
Kurkuma
Bazylia suszona
Dodatkowo: bułka tarta, olej rzepakowy
Wykonanie:
Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia. Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski.

Dobrze wyrobić.

Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Podsmażać na patelni na oleju po około 2 minuty z każdej strony.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
|
![]() |
- Pieczarki pokroić. Zalać 1-2 szklankami wody i zagotować. Pogotować 5 minut. Odcedzić. Odstawić do ostygnięcia.
- Mięso z indyka razem z pieczarkami zmielić na grubych oczkach.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
- Wszystkie składniki (mięso z pieczarkami, ser, przyprawy, jajko, pietruszkę i cebulę) wrzucić do miski.
- Dobrze wyrobić.
- Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
- Podsmażać na patelni na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!!!