Pyszne i proste bułki pszenne z dynią
Prawdziwe domowe pszenne bułki z dynią. Smakowite i zdrowe.

Składniki:
850 g mąki wrocławskiej typ 500
40 g ziaren dyni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
85 g drożdży
3 szklanki letniej wody
7 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie zacząć formować bułki, układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.

Z porcji otrzymamy około 15 bułek. Gotowe bułki odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec około 35 minut. Ja piekę od razu dwie blachy wielkości piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmieniam położenia blach w piekarniku. Tą blachę co była u góry daję na dół i odwrotnie.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Porcje |
bułek
|
Składniki
|
![]() |
- W dużej misce mąkę wymieszać z solą i dynią. Do mniejszej miski wlać letnią wodę, rozkruszyć drożdże, dodać cukier i dobrze wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Wlać do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto rękoma podsypując delikatnie mąką (nie za dużo). Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zacząć formować bułki, układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Z porcji otrzymamy około 15 bułek. Gotowe bułki odstawić na 10-15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec około 35 minut. Ja piekę od razu dwie blachy wielkości piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmieniam położenia blach w piekarniku. Tą blachę co była u góry daję na dół i odwrotnie.
Smacznego!!!