Pyszne gofry mojej Mamy

Bardzo smaczne, delikatne gofry.
Składniki:
8 jajek
¾ szklanki cukru brązowego
½ kostki masła o temp. pokojowej
4 ½ szklanki mąki tortowej
2 dag drożdży
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
Wykonanie:
W 1 szklance ciepłej wody + 1 łyżeczka cukru rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Poczekać aż zaczyn wyrośnie. Żółtka, cukier, masło utrzeć. Dodać mleko, 1 szklankę wody i zaczyn. Połączyć składniki. Dodać mąkę i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką. Chwilę odczekać i piec gofry

Ja piekę od 5 do 7 minut.
Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Porcje |
gofrów
|
|
![]() |
- W 1 szklance ciepłej wody + 1 łyżeczka cukru rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Poczekać aż zaczyn wyrośnie. Żółtka, cukier, masło utrzeć. Dodać mleko, 1 szklankę wody i zaczyn. Połączyć składniki. Dodać mąkę i wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką. Chwilę odczekać i piec gofry. Ja piekę od 5 do 7 minut.
Smacznego 🙂