Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy
Wyglądają zachęcająco, a smakują wyjątkowo. Polecam!!!

Składniki na dżem:
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
300 g rabarbaru (po oczyszczeniu)
4 łyżki cukru brązowego
Składniki na ciasto:
3 jajka
180 g masła
¾ szklanki cukru kryształ
1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450
½ szklanki mączki ziemniaczanej
1 kisiel (np.czerwony)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g śmietany kwaśnej 18%
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru kryształ
Mąka tortowa
Wykonanie:
Rabarbar pokroić w kostkę, dodać starte jabłko na tarce o dużych oczkach i cukier brązowy. Wysmażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Wystudzić.

Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć.

Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego śmietanę, wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietanki.

Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
W formę do babeczek włożyć kokilki i nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie dżem z rabarbaru. Przykrywać 1 łyżką ciasta ze śmietanką. Posypać kruszonką.




Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
sztuk
|
- Składniki na dżem:
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 300 g rabarbaru po oczyszczeniu
- 4 łyżki cukru brązowego
- Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 180 g masła
- ¾ szklanki cukru kryształ
- 1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450
- ½ szklanki mączki ziemniaczanej
- 1 kisiel np.czerwony
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru kryształ
- Mąka tortowa
Składniki
|
![]() |
- Rabarbar pokroić w kostkę, dodać starte jabłko na tarce o dużych oczkach i cukier brązowy. Wysmażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Wystudzić.
- Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego śmietanę, wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietanki.
- Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
- W formę do babeczek włożyć kokilki i nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie dżem z rabarbaru. Przykrywać 1 łyżką ciasta ze śmietanką. Posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!!!