Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy

Wyglądają zachęcająco, a smakują wyjątkowo. Polecam!!!

Składniki na dżem:

1 duże jabłko lub 2 mniejsze

300 g rabarbaru (po oczyszczeniu)

4 łyżki cukru brązowego

Składniki na ciasto:

3 jajka

180 g masła

¾ szklanki cukru kryształ

1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450

½ szklanki mączki ziemniaczanej

1 kisiel (np.czerwony)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

200 g śmietany kwaśnej 18%

Składniki na kruszonkę:

1 łyżka masła

3 łyżki cukru kryształ

Mąka tortowa



Wykonanie:

Rabarbar pokroić w kostkę, dodać starte jabłko na tarce o dużych oczkach i cukier brązowy. Wysmażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Wystudzić.

Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć.

Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego śmietanę, wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietanki.

Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.

W formę do babeczek włożyć kokilki i nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie dżem z rabarbaru. Przykrywać 1 łyżką ciasta ze śmietanką. Posypać kruszonką.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy
Sposób przygotowania
  1. Rabarbar pokroić w kostkę, dodać starte jabłko na tarce o dużych oczkach i cukier brązowy. Wysmażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Wystudzić.
  2. Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć. Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego śmietanę, wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietanki.
  3. Z masła, cukru i mąki przygotować kruszonkę.
  4. W formę do babeczek włożyć kokilki i nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie dżem z rabarbaru. Przykrywać 1 łyżką ciasta ze śmietanką. Posypać kruszonką.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 30 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *