Puszysty sernik z czekoladową nutą

Wiele ulubionych smaków w jednym cieście  – twaróg, cytryna i kakao. Serdecznie polecam!!!

Pychotka 🙂

Składniki na spód (na formę 23cm x 23cm):

65 g masła

¼ szklanki cukru

1 jajko

½ szklanki mąki tortowej typ 450

¼ szklanki mączki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki i dalej chwilę ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.

Masa serowa:

Składniki:

4 jajka

1 cukier waniliowy

¾ szklanki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

Otarta skórka z 1 cytryny

2 czubate łyżki kakao

4 łyżki gorącej wody

200 g słodkiej śmietany min. 30%

600 g twarogu trzykrotnie mielonego

Szczypta soli

Wykonanie:

Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody.

Śmietanę ubić na sztywno.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzonej we wrzątku). Dodać budyń waniliowy oraz twaróg. Utrzeć mikserem.

Do masy z twarogiem najpierw dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę i również wymieszać łyżką.

2/3 masy twarogowej wyłożyć na spód. Do reszty dodać masę z kakao i dobrze wymieszać. Wylać na górę.

Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.

Po upieczeniu zostawić sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15 minut.

Smacznego!!!

Wydruk przepisu
Puszysty sernik z czekoladową nutą
Wiele ulubionych smaków w jednym cieście - twaróg, cytryna i kakao. Serdecznie polecam!!!
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie spodu:
  2. Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki i dalej chwilę ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.
  3. Wykonanie masy serowej:
  4. Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody.
  5. Śmietanę ubić na sztywno.
  6. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzonej we wrzątku). Dodać budyń waniliowy oraz twaróg. Utrzeć mikserem.
  8. Do masy z twarogiem najpierw dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę i również wymieszać łyżką.
  9. 2/3 masy twarogowej wyłożyć na spód. Do reszty dodać masę z kakao i dobrze wymieszać. Wylać na górę.
  10. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
  11. Po upieczeniu zostawić sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15 minut.
  12. Smacznego!!!

1 thought on “Puszysty sernik z czekoladową nutą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *