Puszysty sernik z czekoladową nutą
Wiele ulubionych smaków w jednym cieście – twaróg, cytryna i kakao. Serdecznie polecam!!!

Składniki na spód (na formę 23cm x 23cm):
65 g masła
¼ szklanki cukru
1 jajko
½ szklanki mąki tortowej typ 450
¼ szklanki mączki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki i dalej chwilę ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.
Masa serowa:
Składniki:
4 jajka
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Otarta skórka z 1 cytryny
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki gorącej wody
200 g słodkiej śmietany min. 30%
600 g twarogu trzykrotnie mielonego
Szczypta soli
Wykonanie:
Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody.

Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzonej we wrzątku). Dodać budyń waniliowy oraz twaróg. Utrzeć mikserem.

Do masy z twarogiem najpierw dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę i również wymieszać łyżką.
2/3 masy twarogowej wyłożyć na spód. Do reszty dodać masę z kakao i dobrze wymieszać. Wylać na górę.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.

Po upieczeniu zostawić sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15 minut.

Smacznego!!!

Czas przygotowania | 40 minut |
Czas gotowania | 60 minut |
Porcje |
porcji
|
- Składniki na spód : na formę 23cm x 23cm
- 65 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki tortowej typ 450
- ¼ szklanki mączki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Masa serowa:
- Składniki:
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 łyżki gorącej wody
- 200 g słodkiej śmietany min. 30%
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
- Szczypta soli
Składniki
|
![]() |
- Wykonanie spodu:
- Jajka, cukier i masło utrzeć mikserem. Dodać sypkie składniki i dalej chwilę ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę serową.
- Wykonanie masy serowej:
- Kakao wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny (wcześniej sparzonej we wrzątku). Dodać budyń waniliowy oraz twaróg. Utrzeć mikserem.
- Do masy z twarogiem najpierw dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie dodać pianę i również wymieszać łyżką.
- 2/3 masy twarogowej wyłożyć na spód. Do reszty dodać masę z kakao i dobrze wymieszać. Wylać na górę.
- Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
- Po upieczeniu zostawić sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku na 15 minut.
- Smacznego!!!
Jednym słowem, pycha!