Placuszki na zsiadłym mleku z twarogiem i jabłkiem
Proste, smaczne i błyskawiczne w wykonaniu. W sam raz na królewskie śniadanie.

Składniki:
1 średnie jabłko
200 g mleka zsiadłego
130 g półtłustego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka cukru brązowego z cynamonem z Cejlonu
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 szklanka mąki tortowej typ 450
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Śniadaniowa klasyczna do smażenia
Wykonanie:
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zsiadłe mleko, twaróg, jajko, esencję pomarańczową i cukier zmiksować.

Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko i ponownie utrzeć. Wsypać jabłka i wymieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię, wyłożyć 1- 2 łyżki śniadaniowej. Poczekać aż się rozpuści i łyżką nakładać placuszki.

Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Zsiadłe mleko, twaróg, jajko, esencję pomarańczową i cukier zmiksować.
- Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sitko i ponownie utrzeć.
- Wsypać jabłka i wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię, wyłożyć 1- 2 łyżki śniadaniowej. Poczekać aż się rozpuści i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Smacznego!!!