Pieczone klopsiki z indyka ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Mielone z indyka w nowej odsłonie. Rozpływają się w ustach. Idealne na obiad. Gorąco polecam!!!

Składniki:
400 g fileta z indyka lub mięsa mielonego z indyka
150 g mrożonego szpinaku
1 łyżeczka musztardy
1 marchewka
1 cebula
Papryka słodka mielona
Sól
Pieprz cytrynowy
Kurkuma
Bazylia suszona mielona
Gorczyca
Garść posiekanej natki pietruszki
Ziele angielskie
Liść laurowy
1 jajko
500 ml koncentratu pomidorowego w kartoniku
Wykonanie:
Filet z indyka, marchew i ½ cebuli zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli mamy gotowe mięso mielone z indyka to marchew oraz ½ cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski.

Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do pozostałych składników, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jajko i posypać przyprawami (oprócz ziela i liścia laurowego).

Dokładnie wyrobić.

Formować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym. Dorzucić trochę masła oraz pozostałą część cebuli.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut. Zalać koncentratem pomidorowym, dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i wstawić jeszcze na 20 minut. Podawać według uznania. Smakują wyśmienicie z ziemniakami jak z kaszą.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 65 minut |
Porcje |
klopsików
|
- 400 g fileta z indyka lub mięsa mielonego z indyka
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 marchewka
- 1 Cebula
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Kurkuma
- Bazylia suszona mielona
- Gorczyca
- Garść posiekanej natki pietruszki
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 1 jajko
- 500 ml koncentratu pomidorowego w kartoniku
Składniki
|
![]() |
- Filet z indyka, marchew i ½ cebuli zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli mamy gotowe mięso mielone z indyka to marchew oraz ½ cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski.
- Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do pozostałych składników, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jajko i posypać przyprawami (oprócz ziela i liścia laurowego). Dokładnie wyrobić.
- Formować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym. Dorzucić trochę masła oraz pozostałą część cebuli.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.
- Zalać koncentratem pomidorowym, dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i wstawić jeszcze na 20 minut. Podawać według uznania. Smakują wyśmienicie z ziemniakami jak z kaszą.
Smacznego!!!
Czy jest coś lepszego od babcinej kuchni? Bardzo fajny przepis, z pewnością spróbuję!:)
Oczywiście, że babcina kuchnia jest najlepsza. Życzę smacznego!!! 🙂