Pieczone klopsiki z indyka ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Mielone z indyka w nowej odsłonie. Rozpływają się w ustach. Idealne na obiad. Gorąco polecam!!!

Składniki:

400 g fileta z indyka lub mięsa mielonego z indyka

150 g mrożonego szpinaku

1 łyżeczka musztardy

1 marchewka

1 cebula

Papryka słodka mielona

Sól

Pieprz cytrynowy

Kurkuma

Bazylia suszona mielona

Gorczyca

Garść posiekanej natki pietruszki

Ziele angielskie

Liść laurowy

1 jajko

500 ml koncentratu pomidorowego w kartoniku



Wykonanie:

Filet z indyka, marchew i ½ cebuli zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli mamy gotowe mięso mielone z indyka to marchew oraz ½ cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski.

Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do pozostałych składników, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jajko i posypać przyprawami (oprócz ziela i liścia laurowego).

Dokładnie wyrobić.

Formować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym. Dorzucić trochę masła oraz pozostałą część cebuli.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut. Zalać koncentratem pomidorowym, dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i wstawić jeszcze na 20 minut. Podawać według uznania. Smakują wyśmienicie z ziemniakami jak z kaszą.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Pieczone klopsiki z indyka ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Sposób przygotowania
  1. Filet z indyka, marchew i ½ cebuli zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli mamy gotowe mięso mielone z indyka to marchew oraz ½ cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski.
  2. Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody. Dodać do pozostałych składników, dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę, jajko i posypać przyprawami (oprócz ziela i liścia laurowego). Dokładnie wyrobić.
  3. Formować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym. Dorzucić trochę masła oraz pozostałą część cebuli.
  4. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.
  5. Zalać koncentratem pomidorowym, dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe i wstawić jeszcze na 20 minut. Podawać według uznania. Smakują wyśmienicie z ziemniakami jak z kaszą.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

2 thoughts on “Pieczone klopsiki z indyka ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *