Papryka faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem
Witajcie,
Dzisiaj polecam przepis wegetariański według mojego pomysłu, czyli paprykę faszerowaną kaszą jaglaną i mrożonym szpinakiem Hortex. Nie wiem, czy wiecie, ale warzywa mrożone możemy przechowywać nawet do 8 miesięcy bez większych problemów. Takie przechowywanie nie wpływa też nie tylko na właściwości odżywcze, ale również na walory smakowe. Do używania mrożonek do przygotowywania potraw przekonuje mnie też to, że np. stratę witaminy C podczas mrożenia można oszacować na 40%, czyli 60% i tak trafia do naszego organizmu. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi naturalnych witamin, a nie tych pochodzących z suplementów.

Składniki:
2 czerwone papryki
80 g kaszy jaglanej
150 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego Hortex
1 garść włoszczyzny w paski, mrożonej Hortex
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Papryka czerwona mielona
Papryka mielona chili
Kurkuma mielona
Pieprz czarny mielony
Sól
Bazylia suszona
Natka pietruszki suszona
Czosnek niedźwiedzi suszony
4-5 łyżek startego sera mozzarella lub 2 plastry żółtego sera
4-5 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować według wskazań producenta. Odstawić do wystudzenia. Paprykę umyć, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym podsmażyć szpinak mrożony Hortex oraz włoszczyznę Hortex z cebulą i czosnkiem. Podsmażone warzywa dodać do kaszy, posypać przyprawami i wymieszać.

Gotowy farsz nakładać do papryk.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Posypać serem i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać wg uznania.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Porcje |
porcji
|
- 2 czerwone papryki
- 80 g kaszy jaglanej
- 150 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego Hortex
- 1 garść włoszczyzny w paski mrożonej Hortex
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- Papryka czerwona mielona
- Papryka mielona chili
- Kurkuma mielona
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Bazylia suszona
- Natka pietruszki suszona
- Czosnek niedźwiedzi suszony
- 4-5 łyżek startego sera mozzarella lub 2 plastry żółtego sera
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
Składniki
|
![]() |
- Kaszę jaglaną ugotować według wskazań producenta. Odstawić do wystudzenia. Paprykę umyć, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym podsmażyć szpinak mrożony Hortex oraz włoszczyznę Hortex z cebulą i czosnkiem. Podsmażone warzywa dodać do kaszy, posypać przyprawami i wymieszać. Gotowy farsz nakładać do papryk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Posypać serem i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać wg uznania.
Smacznego!!!