Papryka faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem

Witajcie,

Dzisiaj polecam przepis wegetariański według mojego pomysłu, czyli paprykę faszerowaną kaszą jaglaną i mrożonym szpinakiem Hortex. Nie wiem, czy wiecie, ale warzywa mrożone możemy przechowywać nawet do 8 miesięcy bez większych problemów. Takie przechowywanie nie wpływa też nie tylko na właściwości odżywcze, ale również na walory smakowe. Do używania mrożonek do przygotowywania potraw przekonuje mnie też to, że np. stratę witaminy C podczas mrożenia można oszacować na 40%, czyli 60% i tak trafia do naszego organizmu. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi naturalnych witamin, a nie tych pochodzących z suplementów.

Składniki:

2 czerwone papryki

80 g kaszy jaglanej

150 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego Hortex

1 garść włoszczyzny w paski, mrożonej Hortex

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

Papryka czerwona mielona

Papryka mielona chili

Kurkuma mielona

Pieprz czarny mielony

Sól

Bazylia suszona

Natka pietruszki suszona

Czosnek niedźwiedzi suszony

4-5 łyżek startego sera mozzarella lub 2 plastry żółtego sera

4-5 łyżek oleju rzepakowego


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować według wskazań producenta. Odstawić do wystudzenia. Paprykę umyć, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym podsmażyć szpinak mrożony Hortex oraz włoszczyznę Hortex z cebulą i czosnkiem. Podsmażone warzywa dodać do kaszy, posypać przyprawami i wymieszać.

Gotowy farsz nakładać do papryk.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Posypać serem i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać wg uznania.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i szpinakiem
Witajcie, Dzisiaj polecam przepis wegetariański według mojego pomysłu, czyli paprykę faszerowaną kaszą jaglaną i mrożonym szpinakiem Hortex. Nie wiem, czy wiecie, ale warzywa mrożone możemy przechowywać nawet do 8 miesięcy bez większych problemów. Takie przechowywanie nie wpływa też nie tylko na właściwości odżywcze, ale również na walory smakowe. Do używania mrożonek do przygotowywania potraw przekonuje mnie też to, że np. stratę witaminy C podczas mrożenia można oszacować na 40%, czyli 60% i tak trafia do naszego organizmu. W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi naturalnych witamin, a nie tych pochodzących z suplementów.
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną ugotować według wskazań producenta. Odstawić do wystudzenia. Paprykę umyć, przekroić na połowę i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym podsmażyć szpinak mrożony Hortex oraz włoszczyznę Hortex z cebulą i czosnkiem. Podsmażone warzywa dodać do kaszy, posypać przyprawami i wymieszać. Gotowy farsz nakładać do papryk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut. Posypać serem i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać wg uznania.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *