Muffinki kokosowo-cytrynowe
To pyszne pełne cytrynowego i kokosowego smaku Muffiny.

Składniki:
1 szklanka białego cukru
250 g masła o temp. pokojowej
4 jajka
2 cytryny (sok i skórka)
3 szklanki mąki tortowej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 szklanka wiórek kokosowych
Polewa cytrynowa:
Skórka z 1 cytryny
Sok z 1 cytryny
Cukier puder
Wykonanie:
Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny, utrzeć. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem, ucierać mikserem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać do jednolitej konsystencji. Nakładać do foremek ¾ wysokości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę. Wymieszać sok, skórkę i cukier puder (cukru wsypać tyle, aby polewa była gęsta). Z tego przepisu otrzymamy ok. 24 sztuk babeczek.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Porcje |
sztuki
|
|
![]() |
- Cytryny umyć płynem do naczyń i sparzyć (włożyć na 5 do gotowanej wody). Osuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok. Utrzeć cukier z masłem. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać sok i skórkę z cytryny, utrzeć. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem, ucierać mikserem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać do jednolitej konsystencji. Nakładać do foremek ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować polewę. Wymieszać sok, skórkę i cukier puder (cukru wsypać tyle, aby polewa była gęsta). Z tego przepisu otrzymamy ok. 24 sztuk babeczek.
Smacznego!!!