Muffinki czekoladowe z nadzieniem
Smaczne, czekoladowe Muffinki z nadzieniem. W sam raz do porannej kawki 🙂

Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru kryształ
1 ½ mąki tortowej typ 450
1 łyżeczka olejku waniliowego
8 łyżek oleju rzepakowego
8 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Szczypta soli
200 g marmolady porzeczkowej lub malinowej lub powideł śliwkowych
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić. Miksując partiami dodawać wodę z olejem i olejkiem waniliowym. (Wodę wcześniej wymieszać z olejem i olejkiem w szklance) Dodać składniki sypkie przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek). Dobrze wymieszać łyżką.

Nałożyć łyżkę czubatą ciasta do foremki.

Na to położyć łyżeczkę marmolady. Następnie nałożyć czubatą łyżkę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 25 minut |
Czas gotowania | 25 minut |
Porcje |
babeczek
|
|
![]() |
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić.
- Miksując partiami dodawać wodę z olejem i olejkiem waniliowym. (Wodę wcześniej wymieszać z olejem i olejkiem w szklance)
- Dodać składniki sypkie przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek). Dobrze wymieszać łyżką.
- Nałożyć łyżkę czubatą ciasta do foremki. Na to położyć łyżeczkę marmolady. Następnie nałożyć czubatą łyżkę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Smacznego!!!