Muffinki czekoladowe z nadzieniem

Smaczne, czekoladowe Muffinki z nadzieniem. W sam raz do porannej kawki 🙂

Składniki:

4 jajka

¾ szklanki cukru kryształ

1 ½ mąki tortowej typ 450

1 łyżeczka olejku waniliowego

8 łyżek oleju rzepakowego

8 łyżek wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Szczypta soli

200 g marmolady porzeczkowej lub malinowej lub powideł śliwkowych

Płatki migdałowe



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić. Miksując partiami dodawać wodę z olejem i olejkiem waniliowym. (Wodę wcześniej wymieszać z olejem i olejkiem w szklance) Dodać składniki sypkie przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek). Dobrze wymieszać łyżką.

Nałożyć łyżkę czubatą ciasta do foremki.

Na to położyć łyżeczkę marmolady. Następnie nałożyć czubatą łyżkę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.



Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Muffinki czekoladowe z nadzieniem
Sposób przygotowania
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i ubijać. Dodać żółtka i dobrze ubić.
  2. Miksując partiami dodawać wodę z olejem i olejkiem waniliowym. (Wodę wcześniej wymieszać z olejem i olejkiem w szklance)
  3. Dodać składniki sypkie przesiane przez sitko (mąkę, kakao i proszek). Dobrze wymieszać łyżką.
  4. Nałożyć łyżkę czubatą ciasta do foremki. Na to położyć łyżeczkę marmolady. Następnie nałożyć czubatą łyżkę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 25 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *