Galaretka z indyka

Witajcie,

Dzisiaj pragnę Wam zaproponować galaretkę z indyka z mrożoną włoszczyzną Hortex. Zimą korzystam z mrożonek, ponieważ mrożonki zachowują większość właściwości odżywczych warzyw. Warto też dodać, że warzywa zamrożone zaraz po zebraniu mogą być świetną alternatywą dla suplementów diety, ponieważ zawarte w nich naturalne witaminy i minerały są lepiej wchłaniane niż ich sztuczne odpowiedniki.

Galaretka swoim kolorem zachęca do jedzenia, a smakuje rewelacyjnie 🙂

Składniki:

300 g – 400 g fileta z indyka

6 szklanek wody

4-5 ziaren ziela angielskiego

7 ziaren pieprzu

½ łyżeczki ziaren gorczycy

¼ łyżeczki soli

2 liście laurowe

150 g włoszczyzny w paski Hortex

3 łyżki żelatyny bez namaczania

1-2 łyżek posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Filet z indyka zalać sześcioma szklankami zimnej wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól, liście laurowe i zagotować. Gotować na małym ogniu z lekko odchyloną przykrywką przez 25 minut. Dodać włoszczyznę w paski Hortex i zagotować. Gotować jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu wyłożyć mięso oraz włoszczyznę łyżką cedzakową na talerz, wystudzić. Włoszczyznę rozsypać na dno naczynia żaroodpornego.

Indyka pokroić w kostkę i również rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na włoszczyźnie. Wywar z indyka przecedzić. W gorącym rosole rozpuścić żelatynę. Wlać do naczynia żaroodpornego na włoszczyznę i indyka.

Posypać posiekaną natką pietruszki. Wystudzić. Chłodzić w lodówce do stężenia.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Galaretka z indyka
Witajcie, Dzisiaj pragnę Wam zaproponować galaretkę z indyka z mrożoną włoszczyzną Hortex. Zimą korzystam z mrożonek, ponieważ mrożonki zachowują większość właściwości odżywczych warzyw. Warto też dodać, że warzywa zamrożone zaraz po zebraniu mogą być świetną alternatywą dla suplementów diety, ponieważ zawarte w nich naturalne witaminy i minerały są lepiej wchłaniane niż ich sztuczne odpowiedniki. Galaretka swoim kolorem zachęca do jedzenia, a smakuje rewelacyjnie 
Sposób przygotowania
  1. Filet z indyka zalać sześcioma szklankami zimnej wody. Dodać przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól, liście laurowe i zagotować. Gotować na małym ogniu z lekko odchyloną przykrywką przez 25 minut. Dodać włoszczyznę w paski Hortex i zagotować. Gotować jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu wyłożyć mięso oraz włoszczyznę łyżką cedzakową na talerz, wystudzić. Włoszczyznę rozsypać na dno naczynia żaroodpornego. Indyka pokroić w kostkę i również rozłożyć w naczyniu żaroodpornym na włoszczyźnie. Wywar z indyka przecedzić. W gorącym rosole rozpuścić żelatynę. Wlać do naczynia żaroodpornego na włoszczyznę i indyka. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wystudzić. Chłodzić w lodówce do stężenia.
  2. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *