Faszerowane zwijki mielone
Doskonała propozycja na obiad. Niewiele potrzeba wysiłku, aby je przygotować, a obiad będzie inny i smaczny.
Składniki:
500 g mielonego z szynki lub łopatki
150 g kapusty kiszonej
1 jajko
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
1 ząbek czosnku
Pieprz czarny grubo mielony
Sól
Papryka słodka mielona
Kurkuma
Bazylia
Gorczyca
Ogórki kiszone
Cebula
Wykonanie:
Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski.
Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli.
Wszystko zagnieść. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania.
Proponuję surówkę: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/surowka-weselna-z-kiszonej-kapusty/
Smacznego!!!

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
|
![]() |
- Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski.
- Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Wszystko zagnieść.
- Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym.
- Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania. Proponuję surówkę. Smacznego!!!
Danie musi być naprawdę pyszne! Chętnie spróbuję 😉
Polecam 🙂