Faszerowane zwijki mielone

Doskonała propozycja na obiad. Niewiele potrzeba wysiłku, aby je przygotować, a obiad będzie inny i smaczny.

Składniki:

500 g mielonego z szynki lub łopatki

150 g kapusty kiszonej

1 jajko

2 łyżeczki musztardy chrzanowej

1 ząbek czosnku

Pieprz czarny grubo mielony

Sól

Papryka słodka mielona

Kurkuma

Bazylia

Gorczyca

Ogórki kiszone

Cebula

Wykonanie:

Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski.

Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Nie przesadzić z solą, ponieważ kapusta jest słona. Ja dałam odrobinę soli.


Wszystko zagnieść. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania.

Proponuję surówkę: http://www.przepisybabci.com.pl/recipe/surowka-weselna-z-kiszonej-kapusty/

Smacznego!!!

Wydruk przepisu
Faszerowane zwijki mielone
Sposób przygotowania
  1. Cebulę oraz ogórki kiszone pokroić w podłużne paski.
  2. Do miski wrzucić mielone, kapustę kiszoną, musztardę, jajko i przyprawy. Wszystko zagnieść.
  3. Odrywać kulki o średnicy ok. 3 – 4 cm. Spłaszczać na wewnętrznej stronie ręki, nałożyć cebulę oraz ogórki. Formować zwijki i układać w naczyniu żaroodpornym.
  4. Do naczynia włożyć 2-3 małe kawałki masła.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 1750C przez 45 – 50 minut. W razie konieczności, podczas pieczenia, można troszkę podlać wodą, aby klopsy się nie przypaliły. Podawać wg uznania. Proponuję surówkę. Smacznego!!!