Drożdżówka Babci – pychotka :)

Dzisiaj polecam Wam pyszną drożdżówkę z rodzynkami i owocami według przepisu mojej Babci. Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto 😉 Polecam serdecznie.

Składniki na ciasto:

440 g mąki wrocławskiej + 5 łyżek

125 g masła

½ szklanki cukru

5 dag drożdży

2 żółtka

1 jajko

1 szklanka mleka

100 g rodzynek

Owoce ( ja dałam mrożone jeżyny)

Wykonanie:

Przygotować rozczyn. W garnku podgrzać mleko (ma być letnie). Do mleka dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki wrocławskiej. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie utrzeć masło z cukrem, żółtkami i jajkiem.

Dodać mąkę i rozczyn, w miarę możliwości wymieszać mikserem. Dodać rodzynki i wyrobić ręką (podsypując delikatnie mąką). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę z następujących proporcji: 125 g masła, 3 łyżki cukru, ok. 110 g mąki. Wyrobić zakruszki.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką oraz owocami.

Porada: przed posypaniem na ciasto owoce delikatnie obtaczam w mące, aby nie wpadły do środka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 1700C przez ok. 45 minut.

Smacznego!!!

Wydruk przepisu
Drożdżówka Babci - pychotka 🙂
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
Sposób przygotowania
  1. Wykonanie:
  2. Przygotować rozczyn. W garnku podgrzać mleko (ma być letnie). Do mleka dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek mąki wrocławskiej. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie utrzeć masło z cukrem, żółtkami i jajkiem. Dodać mąkę i rozczyn, w miarę możliwości wymieszać mikserem. Dodać rodzynki i wyrobić ręką (podsypując delikatnie mąką). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
  4. Przygotować kruszonkę z następujących proporcji: 125 g masła, 3 łyżki cukru, ok. 110 g mąki. Wyrobić zakruszki.
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką oraz owocami.
  6. Porada: przed posypaniem na ciasto owoce delikatnie obtaczam w mące, aby nie wpadły do środka.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 45 minut.
  8. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *