Domowe lody straciatella według przepisu mojej Mamy
Porcje
8porcji
Czas oczekiwania
6-12godzin
Porcje
8porcji
Czas oczekiwania
6-12godzin
Sposób przygotowania
  1. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
  2. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru brązowego. Do utartych żółtek wlać cienkim strumieniem ok. 4 łyżek gotującego się mleka (zahartować) ciągle ucierając. Następnie wlać żółtka do gotującego się mleka. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia i wstawić do drugiego naczynia z zimną wodą – ostudzić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną. Delikatnie ubijając połączyć. ¾ czekolady przetrzeć na grubych oczkach. Resztę pokroić. Czekoladę wsypać do masy. Wymieszać.
  4. Rozlać do pojemników.
  5. Wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!