Domowe lody straciatella według przepisu mojej Mamy
Pyszne, pięcioskładnikowe domowe lody, które wymyśliła moja Mama. Polecam!!!

Składniki:
½ litra śmietany kremówki 36%
½ litra mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% w kartoniku
6 łyżek cukru brązowego
3 żółtka
1 tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie:
Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru brązowego. Do utartych żółtek wlać cienkim strumieniem ok. 4 łyżek gotującego się mleka (zahartować) ciągle ucierając. Następnie wlać żółtka do gotującego się mleka. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia i wstawić do drugiego naczynia z zimną wodą – ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną. Delikatnie ubijając połączyć. ¾ czekolady przetrzeć na grubych oczkach. Resztę pokroić. Czekoladę wsypać do masy. Wymieszać. Rozlać do pojemników.

Wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Ja podałam z pokruszonymi, domowymi ciasteczkami owsianymi na mące owsianej.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas oczekiwania | 6-12 godzin |
Porcje |
porcji
|
|
![]() |
- Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru brązowego. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
- Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru brązowego. Do utartych żółtek wlać cienkim strumieniem ok. 4 łyżek gotującego się mleka (zahartować) ciągle ucierając. Następnie wlać żółtka do gotującego się mleka. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia i wstawić do drugiego naczynia z zimną wodą – ostudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z masą jajeczną. Delikatnie ubijając połączyć. ¾ czekolady przetrzeć na grubych oczkach. Resztę pokroić. Czekoladę wsypać do masy. Wymieszać.
- Rozlać do pojemników.
- Wstawić do zamrażarki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!