Ciasto „Piotruś na miodzie”
Witajcie,
Ostatnio szperałam w starych przepisach i znalazłam ciasto „Piotruś na miodzie”. To bardzo stary przepis, dlatego nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo sama się zastanawiam 😉 . Trochę go zmodyfikowałam, bo zamiast białego cukru dałam brązowy i mniejszą ilość. Co więcej woda dodana do ciasta sprawia, że nie jest ono suche tylko wilgotne. „Piotruś na miodzie” to bardzo szybkie i łatwe ciasto. Poza tym bardzo smaczne. Gorąco polecam!!!

Składniki:
1 pełna szklanka cukru brązowego
2 łyżki kakao
125 ml wody (zimnej przegotowanej)
2 łyżki miodu naturalnego (np. lipowy lub gryczany)
2 szklanki mąki tortowej typ 450
5 jajek
250 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka olejku waniliowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło, cukier, wodę, miód oraz olejek waniliowy utrzeć.

Dodać sypkie składniki (kakao, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia) przesiane przez sitko. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać białka i wymieszać łyżką.

Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 60 minut |
Porcje |
porcji
|
- 1 pełna szklanka cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
- 125 ml wody zimnej przegotowanej
- 2 łyżki miodu naturalnego np. lipowy lub gryczany
- 2 szklanki mąki tortowej typ 450
- 5 jajek
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka olejku waniliowego
- Szczypta soli
Składniki
|
![]() |
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka, masło, cukier, wodę, miód oraz olejek waniliowy utrzeć. Dodać sypkie składniki (kakao, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia) przesiane przez sitko. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać białka i wymieszać łyżką.
- Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut.
Smacznego!!!