Ciasto „Piotruś na miodzie”

Witajcie,

Ostatnio szperałam w starych przepisach i znalazłam ciasto „Piotruś na miodzie”. To bardzo stary przepis, dlatego nie pytajcie mnie skąd ta nazwa, bo sama się zastanawiam 😉 . Trochę go zmodyfikowałam, bo zamiast białego cukru dałam brązowy i mniejszą ilość. Co więcej woda dodana do ciasta sprawia, że nie jest ono suche tylko wilgotne. „Piotruś na miodzie” to bardzo szybkie i łatwe ciasto. Poza tym bardzo smaczne. Gorąco polecam!!!

Składniki:

1 pełna szklanka cukru brązowego

2 łyżki kakao

125 ml wody (zimnej przegotowanej)

2 łyżki miodu naturalnego (np. lipowy lub gryczany)

2 szklanki mąki tortowej typ 450

5 jajek

250 g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka olejku waniliowego

Szczypta soli



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka, masło, cukier, wodę, miód oraz olejek waniliowy utrzeć.

Dodać sypkie składniki (kakao, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia) przesiane przez sitko. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać białka i wymieszać łyżką.

Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut.

Smacznego!!!



Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂
Wydruk przepisu
Ciasto „Piotruś na miodzie”
Dania Ciasta, Szybkie
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Dania Ciasta, Szybkie
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 60 minut
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Żółtka, masło, cukier, wodę, miód oraz olejek waniliowy utrzeć. Dodać sypkie składniki (kakao, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia) przesiane przez sitko. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodać białka i wymieszać łyżką.
  4. Przełożyć na formę do babek o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *