Ciasto „Ananas nogami do góry”
To szybkie i łatwe ciasto, a przy tym wygląda i smakuje obłędnie.

Składniki:
100 g masła
1 1/3 szklanki cukru brązowego
1 puszka ananasa
Owoce, np. jeżyny, maliny, czereśnie lub wiśnie
4 szklanki mąki tortowej typ 450
400 g kwaśnej śmietany 18%
1 1/3 szklanki cukru kryształ
4 jajka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka olejku waniliowego
Wykonanie:
W małym rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło. Wylać na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm. Posypać równomiernie cukrem brązowym. Rozłożyć ananasy i inne owoce (mogą być mrożone).

Jajka z cukrem białym utrzeć. Dodać śmietanę, olej, olejek i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć.

Ciasto wyłożyć na wcześniej przygotowane owoce.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 45-50 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika, podłożyć większą blaszkę i odwrócić do góry nogami.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 45 minut |
Porcje |
porcji
|
- 100 g masła
- 1 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 puszka ananasa
- Owoce np. jeżyny, maliny, czereśnie lub wiśnie
- 4 szklanki mąki tortowej typ 450
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/3 szklanki cukru kryształ
- 4 jajka
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka olejku waniliowego
Składniki
|
![]() |
- W małym rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło. Wylać na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm. Posypać równomiernie cukrem brązowym. Rozłożyć ananasy i inne owoce (mogą być mrożone).
- Jajka z cukrem białym utrzeć. Dodać śmietanę, olej, olejek i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć.
- Ciasto wyłożyć na wcześniej przygotowane owoce.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 175 stopni C przez 45-50 minut.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, podłożyć większą blaszkę i odwrócić do góry nogami.
Smacznego!!!