Ciastka półfrancuskie według przepisu mojej Babci
Porcje Czas przygotowania
20ciastek 20minut
Czas gotowania
15-18minut
Porcje Czas przygotowania
20ciastek 20minut
Czas gotowania
15-18minut
Sposób przygotowania
  1. Śmietanę, 100 g śniadaniowej klasycznej, 3 szklanki mąki, olej, esencję pomarańczową, jako, żółtko zagnieść rękoma.
  2. Gotowe ciasto rozwałkować na stole lub stolnicy mocno podsypaną mąką. Delikatnie posmarować resztą śniadaniowej.
  3. Złożyć na połowę i jeszcze raz na połowę. Rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować dżemem. Składać na połowę. Jeden brzeg zagnieść widelcem.
  4. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 210 stopni C przez 15-18 minut.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!