Ciastka półfrancuskie według przepisu mojej Babci
Przyrządza się je bardzo szybko. Dobrze byłoby, gdyby ciasto poleżało do następnego dnia w lodówce. Ja jednak zrobiłam ciastka od razu i też są bardzo smaczne. Można sobie zjeść na francuskie śniadanie lub zaproponować dziecku do szkoły na drugie śniadanie, ponieważ zawierają mało cukru 🙂

Składniki:
200 g kwaśnej śmietany 18%
Ok. 160 g śniadaniowej klasycznej
3 ½ szklanki mąki tortowej typ 450
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka esencji pomarańczowej
1 jajko
1 żółtko
200 g marmolady z malin lub innej
Wykonanie:
Śmietanę, 100 g śniadaniowej klasycznej, 3 szklanki mąki, olej, esencję pomarańczową, jako, żółtko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto rozwałkować na stole lub stolnicy mocno podsypaną mąką. Delikatnie posmarować resztą śniadaniowej.

Złożyć na połowę i jeszcze raz na połowę.

Rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować dżemem. Składać na połowę. Jeden brzeg zagnieść widelcem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.


Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 210 stopni C przez 15-18 minut.
Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 15-18 minut |
Porcje |
ciastek
|
|
![]() |
- Śmietanę, 100 g śniadaniowej klasycznej, 3 szklanki mąki, olej, esencję pomarańczową, jako, żółtko zagnieść rękoma.
- Gotowe ciasto rozwałkować na stole lub stolnicy mocno podsypaną mąką. Delikatnie posmarować resztą śniadaniowej.
- Złożyć na połowę i jeszcze raz na połowę. Rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować dżemem. Składać na połowę. Jeden brzeg zagnieść widelcem.
- Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem brązowym.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 210 stopni C przez 15-18 minut.
Smacznego!!!