Angielskie ciasteczka owsiane z mąką kokosową
Ciasteczka są bardzo kruche z tego względu, że przeważa w nich mąką kokosowa nad tortową, ale są bardzo smaczne. Doskonałe dla dzieci na przekąskę lub dla nas do kawki 😉

Składniki:
340 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru brązowego
1 łyżka cukru trzcinowego z cynamonem
2 jajka
1 ½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki mąki tortowej typ 450
¾ łyżeczki sody
4 szklanki płatków owsianych
100 g rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski.

Zagnieść ciasto. Ciasto będzie kleiło się do rąk. Z ciasta formować kulki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały.

Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 18-20 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymamy około 40 – 45 ciastek.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂
For English: https://grannys-recipes.com/2019/10/08/english-oatmeal-cookies-with-coconut-flour/

Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 18 minut |
Porcje |
ciastek
|
- 340 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego z cynamonem
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
- ½ szklanki mąki tortowej typ 450
- ¾ łyżeczki sody
- 4 szklanki płatków owsianych
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Składniki
|
![]() |
- Wszystkie składniki wrzucić do miski. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie kleiło się do rąk.
- Z ciasta formować kulki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 18-20 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymamy około 40 – 45 ciastek.
Smacznego!!!