Angielskie ciasteczka kokosowe

Mnóstwo kokosu sprawia, że ciasteczka są przepyszne.

Składniki:

1 ¼ szklanki mąki tortowej typ 450

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 g masła

½ szklanki cukru brązowego

¼ szklanki cukru kryształ

1 jajko

1 łyżka olejku rumowego

1 1/3 szklanki wiórek kokosowych



Wykonanie:

Utrzyj masło z olejkiem, cukrem brązowym, białym oraz jajkiem.

Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i ponownie utrzyj mikserem. 

Dodaj wiórki i wymieszaj łyżką.

Z ciasta formować kulki używając śladowe ilości mąki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały.

Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 12-15 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymasz ok. 20 – 25 ciastek.  

Smacznego!!!

Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Wydruk przepisu
Angielskie ciasteczka kokosowe
Mnóstwo kokosu sprawia, że ciasteczka są przepyszne.
Dania Ciasteczka
Kuchnia Angielska
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Dania Ciasteczka
Kuchnia Angielska
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Sposób przygotowania
  1. Utrzyj masło z olejkiem, cukrem brązowym, białym oraz jajkiem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i ponownie utrzyj mikserem. Dodaj wiórki i wymieszaj łyżką. Z ciasta formować kulki używając śladowe ilości mąki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 12-15 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymasz ok. 20 – 25 ciastek.
Pozostałe informacje

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *