Angielskie ciasteczka kokosowe

Mnóstwo kokosu sprawia, że ciasteczka są przepyszne.
Składniki:
1 ¼ szklanki mąki tortowej typ 450
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła
½ szklanki cukru brązowego
¼ szklanki cukru kryształ
1 jajko
1 łyżka olejku rumowego
1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Utrzyj masło z olejkiem, cukrem brązowym, białym oraz jajkiem.

Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i ponownie utrzyj mikserem.

Dodaj wiórki i wymieszaj łyżką.

Z ciasta formować kulki używając śladowe ilości mąki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały.

Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 12-15 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymasz ok. 20 – 25 ciastek.

Smacznego!!!
Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
porcji
|
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej typ 450
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru brązowego
- ¼ szklanki cukru kryształ
- 1 jajko
- 1 łyżka olejku rumowego
- 1 i 1/3 szklanki wiórek kokosowych
Składniki
|
![]() |
- Utrzyj masło z olejkiem, cukrem brązowym, białym oraz jajkiem. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i ponownie utrzyj mikserem. Dodaj wiórki i wymieszaj łyżką. Z ciasta formować kulki używając śladowe ilości mąki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać ręką. Zostawić odstępy, aby ciastka się nie zlały. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 12-15 minut, do zrumienienia. Z porcji otrzymasz ok. 20 – 25 ciastek.
Smacznego!!!