Pyszny tort z delikatnym kremem na “Dzień Matki”
Dzisiaj polecam Wam smaczny tort, który możecie przygotować na zbliżający się „Dzień Matki”. Myślę, że każda Mama ucieszy się z takiego dodatku do prezentu 😉
Biszkopt
Składniki:
5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 40 – 45 minut.
Krem:
Składniki:
½ litra mleka
3 żółtka
1 niepełna szklanka cukru
3 czubate łyżki mączki ziemniaczanej
1 kostka masła + ½ łyżki masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 mała puszka ananasa (może być pokrojony w kostkę)
Wykonanie:
Z ½ litra mleka odlać pół szklanki, pozostałe zagotować z cukrem i ½ łyżki masła. Do odlanego mleka dodać żółtka i mączkę ziemniaczaną, roztrzepać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zrobi się budyń. Ostudzić.
Do masy budyniowej dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopt podzielić na trzy części. Krem również podzielić na trzy części. Do jednej dodać pokrojoną drobno czekoladę. Do drugiej pokrojonego w kostkę ananasa. Trzecia część służy do dekoracji. Na dolną warstwę włożyć krem z ananasem. Na następną krem z czekoladą. Wierzch tortu i boki posmarować kremem bez dodatków. Udekorować wedle uznania.
SMACZNEGO !!!