Pyszny tort z delikatnym kremem na “Dzień Matki”

Dzisiaj polecam Wam smaczny tort, który możecie przygotować na zbliżający się „Dzień Matki”. Myślę, że każda Mama ucieszy się z takiego dodatku do prezentu 😉

 tort3

Biszkopt

Składniki:

5 jajek

1 szkl. mąki

1 szkl cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki wody

1 łyżka octu

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz ocet i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 40 – 45 minut.

 tort

Krem:

Składniki:

½ litra mleka

3 żółtka

1 niepełna szklanka cukru

3 czubate łyżki mączki ziemniaczanej

1 kostka masła + ½ łyżki masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 mała puszka ananasa (może być pokrojony w kostkę)

 

Wykonanie:

Z ½ litra mleka odlać pół szklanki, pozostałe zagotować z cukrem i ½ łyżki masła. Do odlanego mleka dodać żółtka i mączkę ziemniaczaną, roztrzepać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż zrobi się budyń. Ostudzić.

Do masy budyniowej dodawać masło. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Wykończenie:tort4

Biszkopt podzielić na trzy części. Krem również podzielić na trzy części. Do jednej dodać pokrojoną drobno czekoladę. Do drugiej pokrojonego w kostkę ananasa. Trzecia część służy do dekoracji. Na dolną warstwę włożyć krem z ananasem. Na następną krem z czekoladą. Wierzch tortu i boki posmarować kremem bez dodatków. Udekorować wedle uznania. 

 

SMACZNEGO !!!