Pyszny obiad na rumuńską nutę
Składniki:
½ kg mielonego
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Czosnek
Cebula
Majrenek
20 dag warzyw (seler, por, marchewka)
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki śmietany
2-3 szklanki wody
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać przyprawy, tartą bułkę, mączkę ziemniaczaną, jajka i dokładnie wyrobić. Formować kiełbaski, obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na margarynie po 2-3 minuty z każdej strony. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie wymieszać śmietanę, koncentrat pomidorowy z wodą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Kiełbaski po 20 minutach wyciągnąć z piekarnika. Położyć na nie starte lub pokrojone w kostkę warzywa. Zalać wodą z koncentratem i śmietaną, i ponownie wstawić do piekarnika na około 30 minut. Podawać w sosie własnym. Jeśli sos będzie za rzadki możemy go delikatnie zagęścić mąką.
Surówka z marchewki
Składniki:
½ kg marchwi
2 jabłka
1 średni por (nie za duży)
½ szkl. śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
Zielona pietruszka
Sól
Cukier
Sok z ½ cytryny
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać jabłka poszatkowane na grubszej tarce. Por przekroić na połowę i drobno pokroić i dodać do marchwi z jabłkami. Wymieszać wszystko z chrzanem, śmietaną i drobno pokrojoną pietruszką. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.
SMACZNEGO !!!