Pyszny i szybki jabłecznik mojej Babci
Dzisiaj chcę Wam polecić kolejne ciasto z owocami mojej Babci. Ten jabłecznik to zawsze udane ciasto, a dodatku tanie oraz proste w wykonaniu. Polecam!!!
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mączki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Można dodać cynamon.
Margarynę z cukrem ucierać dodając po jednym jajku. Na koniec wsypać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Odłożyć 1 czubatą łyżkę ciasta. Dodać do tego 2 cukry waniliowe i mąki tyle, aby powstały zakruszki.
Pozostałe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25cm x 40cm. Na nie położyć jabłka i posypać zakruszkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.
Wykończenie:
Polać lukrem.
Smacznego !!!
Uwielbiam twój blog.! Jak zwykle rewelacyjny przepis na słodkości! Mniam.. tradycyjny jabłecznik.. rozpływam się.
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ten jabłecznik jest doskonały. Te papierówki w nim miodzio.Pozdrawiam i czekam na następne tak wspaniałe przepisy.
Bardzo dziękuję ;). Pozdrawiam serdecznie :).
Zapomniałam o proszku do pieczenia i cukrze wanilinowym :(:( Wyjdzie coś z tego czy od razu do kosza?
Witam,
Bez proszku to raczej nie wyjdzie. Pozdrawiam 🙂