Pyszny domowy chleb na drożdżach – prosty i szybki przepis

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczny, tradycyjny chleb na drożdżach. Od dłuższego już czasu nie kupuję pieczywa tylko je piekę. Za każdym razem przepis trochę się różni. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki, a chlebek wyjdzie każdemu. W niecałe dwie godzinki otrzymamy pyszny chlebek, którym będzie zajadać się cała rodzinka 😉 Przepis jest uniwersalny, możecie go modyfikować. Zamiast samej mąki wrocławskiej, możecie dać np. jakąś część mąki razowej i ziarna takie, jakie lubicie. Ja wczoraj piekłam według tego przepisu, a chleb naprawdę jest smakowity. Spróbujcie sami. Polecam 🙂

Na dwie keksówki 10cm x 25cm

Składniki:

1 kg mąki wrocławskiej typ 550

Ok. 30 g ziaren sezamu

Ok. 30 g ziaren lnu

1 łyżeczka soli

520 ml wody

1 łyżka cukru

60 g drożdży

9 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól wsypać do miski i wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do mąki. Dodać olej. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek. Keksówki wcześniej posmarować delikatnie olejem. Na spód keksówki można posypać trochę ziaren sezamu lub lnu. Górę chleba też można posypać ziarnami. Odstawić jeszcze na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 2000C przez 60 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i foremek. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

Poniżej klikając w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂