Pyszny domowy chleb na drożdżach – prosty i szybki przepis
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczny, tradycyjny chleb na drożdżach. Od dłuższego już czasu nie kupuję pieczywa tylko je piekę. Za każdym razem przepis trochę się różni. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki, a chlebek wyjdzie każdemu. W niecałe dwie godzinki otrzymamy pyszny chlebek, którym będzie zajadać się cała rodzinka 😉 Przepis jest uniwersalny, możecie go modyfikować. Zamiast samej mąki wrocławskiej, możecie dać np. jakąś część mąki razowej i ziarna takie, jakie lubicie. Ja wczoraj piekłam według tego przepisu, a chleb naprawdę jest smakowity. Spróbujcie sami. Polecam 🙂

Na dwie keksówki 10cm x 25cm
Składniki:
1 kg mąki wrocławskiej typ 550
Ok. 30 g ziaren sezamu
Ok. 30 g ziaren lnu
1 łyżeczka soli
520 ml wody
1 łyżka cukru
60 g drożdży
9 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Mąkę, ziarna, sól wsypać do miski i wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wlać do mąki. Dodać olej. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek. Keksówki wcześniej posmarować delikatnie olejem. Na spód keksówki można posypać trochę ziaren sezamu lub lnu. Górę chleba też można posypać ziarnami. Odstawić jeszcze na 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 2000C przez 60 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i foremek. Studzić na kratce.


Smacznego!!!
Poniżej klikając w POBIERZ możesz wydrukować przepis 🙂
taki chleb jest najlepszy !:) babcia często robiła takie cuda
Jutro próbuje swoich sił;)
Już dawno nie piekłam, więc chyba spróbuję 🙂
Przepis na prawdziwy, tradycyjny bochenek chleba 😀
Z tego przepisu robiłam bułki wyszły przepyszne… Aż brak słów chleb jeszcze się piecze więc nie wiem jaki wyjdzie 🤔😊
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 🙂