Pyszne pączki luksusowe mojej Babci
Polecam najlepsze pączki Babci. Na pewno nie skończy się na jednym 😉

Składniki:
200 gram śmietany kwaśnej 18%
1 pełna szklanka mleka
8 żółtek
2 całe jajka
10 dag drożdży
2 łyżki spirytusu lub octu
1 kg mąki typ 650
1 szklanka cukru + 1 łyżeczka do drożdży
Szczypta soli
Cukier waniliowy
1,2 kg smalcu
1 tabliczka czekolady
1 słoiczek marmolady
Wykonanie:
Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, solą i octem.
Mleko ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru delikatnie podgrzać. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim drożdże. Dokładnie wymieszać. Połączyć z ubitą masą z jajek. Powoli dosypywać mąkę i ubijać. Na końcu jak ciasto będzie bardzo gęste urabiać tłuczkiem lub drewnianą łyżką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ½ godziny.
Wyrzucić ciasto z miski na stolnicę lub stół. Podsypywać mąką i wyrobić tak, aby nie kleiło się do rąk. Następnie rozwałkować na grubość ok.1 cm. Nakładać czekoladę lub twardą marmoladę (jak na zdjęciu). Na ciasto z czekoladą lub marmoladą nałożyć drugą warstwę ciasta tak, aby można było wycinać szklanką pączki. Wycięte pączki zostawić do wyrośnięcia na ½ godziny.
Smalec rozpuszczać na małym ogniu w garnku o średnicy 20 cm. Aby sprawdzić czy jest dobry do smażenia pączków wrzucić kawałek ziemniaka. Jak zacznie „skwierczeć” to można piec pączki. Piec na bardzo małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.
Z porcji wyjdzie 28 pączków. Ja zrobiłam 15 z czekoladą i 13 z marmoladą.
Smacznego!!!
U mnie niestety z pączkami nigdy nie kończy się na jednym:P A tak na poważnie, to bardzo dobry przepis na pączki i z pewnością za rok w tłusty czwartek znowu zrobię je z Twojego przepisu:)
U mnie niestety też nie kończy się na jednym ;). Cieszę się, że smakowało. Dziękuję 🙂 Pozdrawiam 🙂