Pyszne pączki luksusowe mojej Babci

Polecam najlepsze pączki Babci. Na pewno nie skończy się na jednym 😉

Składniki:

200 gram śmietany kwaśnej 18%

1 pełna szklanka mleka

8 żółtek

2 całe jajka

10 dag drożdży

2 łyżki spirytusu lub octu

1 kg mąki typ 650

1 szklanka cukru + 1 łyżeczka do drożdży

Szczypta soli

Cukier waniliowy

1,2 kg smalcu

1 tabliczka czekolady

1 słoiczek marmolady

 

Wykonanie:

Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, solą i octem.

Mleko ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru delikatnie podgrzać. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim drożdże. Dokładnie wymieszać. Połączyć z ubitą masą z jajek. Powoli dosypywać mąkę i ubijać. Na końcu jak ciasto będzie bardzo gęste urabiać tłuczkiem lub drewnianą łyżką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ½ godziny.

Wyrzucić ciasto z miski na stolnicę lub stół. Podsypywać mąką i wyrobić tak, aby nie kleiło się do rąk. Następnie rozwałkować na grubość ok.1 cm. Nakładać czekoladę lub twardą marmoladę (jak na zdjęciu). Na ciasto z czekoladą lub marmoladą nałożyć drugą warstwę ciasta tak, aby można było wycinać szklanką pączki. Wycięte pączki zostawić do wyrośnięcia na ½ godziny.

Smalec rozpuszczać na małym ogniu w garnku o średnicy 20 cm. Aby sprawdzić czy jest dobry do smażenia pączków wrzucić kawałek ziemniaka. Jak zacznie „skwierczeć” to można piec pączki. Piec na bardzo małym ogniu przez 3 minuty z każdej strony.

Z porcji wyjdzie 28 pączków. Ja zrobiłam 15 z czekoladą i 13 z marmoladą.

 

Smacznego!!!




Polecam też przepisy na faworki: http://www.przepisybabci.com.pl/?s=faworki