Pyszne jagodzianki – lepsze niż z cukierni
Jagodzianki to doskonała kompozycja jagód i przepysznego ciasta na bazie serka mascarpone. Podbiła podniebienia moich domowników. Szybkie i łatwe do zrobienia. Jagodzianki to ciastka wręcz idealne do popołudniowej kawki 😊 Polecam 🙂
Print Form

Składniki:
700 g mąki tortowej typ 450
40 g drożdży świeżych
300 ml mleka
125 g serka mascarpone
110 g masła
2 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
6 łyżek cukru kryształ
Mrożone lub świeże jagody (ok. 1 szklanki)
Polewa:
Cukier puder (ok. 1 szklanki)
Sok z ½ cytryny
Wykonanie:
- Do rondelka wlać 200 ml ml mleka. Dodać 5 łyżek cukru, masło i serek mascarpone. Podgrzewając, rozpuścić. Nie gotować. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Do miski wsypać na początek 630 g mąki. Dodać rozczyn, roztrzepane jajka i przestudzoną zawartość rondelka. Zmiksować. Następnie podsypać mąką i wyrobić rękoma plastyczne ciasto.
- Odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny. Po tym czasie przerobić ciasto. Odrywać ciasto i formować na ręce podsypanej mąką placek, nakładać 1 łyżkę jagód. Zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do dołu. Posmarować roztłuczonym jajkiem.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
- Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować gęsty lukier. Polać ciepłe jagodzianki. (Rzadkim lukrem polewamy zimne jagodzianki). Ja otrzymałam z tego przepisu 15 jagodzianek.
SMACZNEGO!!!
Wszystko co domowe jest lepsze. Oczywiście jeśli ma się czas na pieczenie.
Nadzienie jagód z mascarpone… mniam. Bardzo kusząca wersja 🙂
Proszę pamiętać: nadzienie z jagodami. Mascarpone do ciasta 😉 Pozdrawiam