Pyszne jagodzianki – lepsze niż z cukierni

Jagodzianki to doskonała kompozycja jagód i przepysznego ciasta na bazie serka mascarpone. Podbiła podniebienia moich domowników. Szybkie i łatwe do zrobienia. Jagodzianki to ciastka wręcz idealne do popołudniowej kawki 😊 Polecam 🙂

Print Form

Składniki:

700 g mąki tortowej typ 450

40 g drożdży świeżych

300 ml mleka

125 g serka mascarpone

110 g masła

2 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

6 łyżek cukru kryształ

Mrożone lub świeże jagody (ok. 1 szklanki)

Polewa:

Cukier puder (ok. 1 szklanki)

Sok z ½ cytryny




Wykonanie:

  1. Do rondelka wlać 200 ml ml mleka. Dodać 5 łyżek cukru, masło i serek mascarpone. Podgrzewając, rozpuścić. Nie gotować. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  3. Do miski wsypać na początek 630 g mąki. Dodać rozczyn, roztrzepane jajka i przestudzoną zawartość rondelka. Zmiksować. Następnie podsypać mąką i wyrobić rękoma plastyczne ciasto.
  4. Odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny. Po tym czasie przerobić ciasto. Odrywać ciasto i formować na ręce podsypanej mąką placek, nakładać 1 łyżkę jagód. Zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do dołu. Posmarować roztłuczonym jajkiem.
  5. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
  6. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotować gęsty lukier. Polać ciepłe jagodzianki. (Rzadkim lukrem polewamy zimne jagodzianki). Ja otrzymałam z tego przepisu 15 jagodzianek.

SMACZNEGO!!!