Pyszne i tanie rogaliki Babci
Smakują wyśmienicie. U nas cieszą się ogromnym powodzeniem i bardzo szybko znikają.

Składniki:
½ kg mąki tortowej typ 450
200 g masła 82%
5 dag drożdży z kostki
200 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru brązowego
1 jajko
200 g orzechów włoskich
400 g masła z orzechów arachidowych Peanut Butter Smooth (96% orzeszków)
Cukier puder
Wykonanie:
Masło rozpuścić na małym ogniu (nie gotować). Śmietanę, drożdże i cukier rozpuścić na małym ogniu (mają być tylko letnie, nie gotować!!!). Zdjąć z ognia i wlać do miski, dodać trochę maki, roztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym.




Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz 😉




Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową i zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 18-20 minut. Polukrować lub ozdobić według uznania.

Smacznego!!!
Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/09/25/czy-wiesz-kiedy-drozdze-sa-swieze-test-na-swiezosc/
jak mają nie znikać, skoro są tak intensywnie orzechowe? 😉
Otóż to 🙂 Pozdrawiam 😉