Pyszne domowe bułki razowe

Witajcie,

Dzisiaj chciałbym Wam polecić smaczne bułki razowe według przepisu mojej Mamy.

 

Składniki:

350 g mąki pszennej razowej

600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania

100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi)

10 dag drożdży Babuni

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

7 łyżek oleju rzepakowego

3 ½ szklanki letniej wody

Jak ktoś lubi można dać 1 łyżeczkę kurkumy. Sprawi, że zmieni się kolor, a smak jest niewyczuwalny.

Wykonanie:

Mąkę pszenną razową wymieszać z 600 g mąki wrocławskiej z ziarnami oraz solą. W tym momencie można dodać kurkumę i wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Wlać do wymieszanych mąk. Dodać olej i wymieszać łyżką. Dosypywać mąkę wrocławską i wyrabiać ręką. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nie przesadzać z mąką, aby nie było twarde.

Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podsypać delikatnie mąką wrocławską i przerobić. Formować bułki i układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Ja wsypuję do małej miseczki ziarna słonecznika lub sezamu i obtaczam w nich spód bułki.

Odstawiam na ok. 8 minut, włączam piekarnik z termoobiegiem i nagrzewam do 1800C. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 40 – 45minut. Jeśli piekę od razu dwie blachy to po ok.20 minutach zmieniam ich położenie, tzn. tą co jest u góry daję na dół i odwrotnie. Z porcji otrzymamy ok. 18 bułek.

Smacznego!!!