Pyszne ciasto Wenecja
Biszkopt czekoladowy
3 jajka
½ szkl. cukru
3 łyżki mączki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki tortowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Mączkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, proszek do pieczenia wsypać na sitko i przesiać do wcześniej ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.
Ciasto kokosowo-makowe
Składniki:
6 łyżek cukru
10 dag wiórek kokosowych
20 dag suchego maku
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do garnka, w którym później przygotujemy krem do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Miksując powoli dodawać cukier. Na koniec dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Krem:
Składniki:
6 żółtek
1 ½ szkl. cukru
1 kostka masła
1 ½ szkl. mleka
3 łyżki mączki ziemniaczanej
Cukier waniliowy
Wykonanie:
Do wcześniej oddzielonych żółtek dodać cukier waniliowy i cukier, dokładnie utrzeć (przez ok. 5 minut). Następnie dodać mączkę ziemniaczaną oraz mleko i dalej na wolnych obrotach miksera połączyć. Tak przygotowaną masę postawić na mały gaz i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania (konsystencja budyniu). Po ostudzeniu dodać pokrojone masło i dokładnie zmiksować, tak aby nie było grudek.
1 dżem porzeczkowy lub malinowy
200 ml przegotowanej wody
1 kieliszek spirytusu lub wódki
Do wody dodać spirytus lub wódkę.
Na spód blachy położyć ciemny biszkopt i posmarować dżemem. Na to położyć ciasto kokosowo-makowe. Na tą warstwę nałożyć krem. Na wierzch wykładać biszkopty namoczone we wcześniej przygotowanej wodzie. Ciasto polać polewą rozpuszczoną czekoladą (pół tabliczki czekolady rozpuścić w garnku z 1 łyżką mleka).
SMACZNEGO 😉
Ciekawy przepis!
Pycha! U nas mówi się na nie “Cycki Murzynki” 🙂